Se pénz, se posztó nem jár az élősködőknek Hollandiában

“A holland kormánynak joga van megkövetelni a visszautasított menedékkérőktől, hogy működjenek együtt a Hollandiából történő kötelező távozásukkal kapcsolatban” – ezzel indokolta a kormányzati döntések törvényességét vizsgáló holland bíróság, hogy miért jogos élelem és szállás nélkül hagyni a kiutasításra ítélt menekülteket, ha nem hagyják el az országot.

A bíróság szerint a Mark Rutte konzervatív miniszterelnök vezetésével működő kormány új intézkedése nem mond ellent az Emberi Jogok Európai Egyezményének. Azoknak a menedékkérőknek, akiknek a beadványát elutasították, nincs joguk fellebbezni az elutasítás ellen.

Hollandia az utóbbi években megszigorította bevándorlási politikáját, és emiatt több civil szervezet és az ENSZ is bírálta a hágai kormányt.

A csütörtöki bírósági döntés ellentétes azzal a jelentéssel, amit az ENSZ Faji Megkülönböztetés Elleni Bizottsága adott ki augusztusban. A szervezet ebben felszólította Hollandiát, hogy feltétel nélkül elégítse ki a migránsok alapvető szükségleteit.

“Amíg a migránsok Hollandiában tartózkodnak, joguk van az alapvető létfeltételekhez” – szögezte le a jelentés egyik szerzője, Ion Diaconu.

Az Európa Tanács tavaly megintette Hollandiát amiatt, hogy adminisztratív őrizetbe helyezi a menedékkérőket, valamint sok menedékkérőt hoz jogilag kiszolgáltatott helyzetbe.

Hollandia a nyolcadik legnépszerűbb célország a menedékkérők között az Európai Unióban, tavaly az összes beérkező négy százaléka kért menedéket az országban. A kérelmek száma tavaly több mint 24 ezerre nőtt, 87 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Se pénz, se posztó nem jár az élősködőknek Hollandiában http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=88813

Hozzászólás