Őry Mariann: „A svéd utópia már rég nem létezik”

Az összeomlás szélén áll a skandináv ország a migrációs áradat miatt, negyvenötezer bevándorló maradhat szállás nélkül

Szigorítani akarják Svédországban a menedékkérők befogadásának szabályait, könnyen lehet azonban, hogy megkésett az intézkedés.

Európában Svédország fogadja be a legnagylelkűbben a menekülteket, az ország nyugodt, jól szervezett rendszere azonban törésponthoz közelít – írta csütörtökön „politikai és szakértői forrásokra” hivatkozva a Politico Brussels Playbook hírlevele. Ryan Heath úgy tudja, a svéd delegáltak könyörögtek az Európai Néppárt madridi kongresszusán, hogy nem bírják egyedül. A stockholmi kormány szerint csak az év végéig hárommilliárd euróba fog kerülni az újonnan jött migránsok elszállásolása.

A felmérések szerint Svédország legnépszerűbb pártja, a 25 százalékra is mért Svéd Demokraták (SD, Sverigedemokraterna). A bevándorlásellenes, euroszkeptikus párttal azonban a többi parlamenti erő megtagadja az együttműködést. A párt elnöke, Jimmie Akesson múlt héten jelentette be új tájékoztató kampányukat, mint mondta, egyértelművé kell tenni kell, hogy „a svéd utópia már nem létezik”. A kormány és az ellenzék SD-n kívüli része pénteken arról állapodott meg, hogy szigorítják a menedékkérők befogadásának szabályait, a továbbiakban határozott időre szóló tartózkodási engedélyt állítanak ki, bár egyesek, köztük a gyermekes családok kivételt képeznek. Gyorsabban fogják elbírálni a kérelmeket, és hamarabb is toloncolják ki azokat, akiket elutasítottak. Svédországba idén 190 ezer menedékkérő érkezhet, az év végére 45 ezerrel több menedékkérő tartózkodhat az országban, mint amennyit el tudnak szállásolni. Nehéz kitoloncolni azokat, akiket elutasítottak, ugyanis gyakorlatilag eltűnnek a hatóságok szeme elől.

Svédországban az elmúlt két hétben fél tucat, migránsoknak szánt szállást gyújtottak fel. Csütörtökön egy trollhattani iskola kávézójában egy férfi karddal megölt két embert, kettőt pedig megsebesített, a rendőrség szerint rasszizmus vezérelte. A rendőrök lelőtték az elkövetőt.
Egyre több, menedékkérőknek kijelölt szállást gyújtanak fel Svédországban (Fotó: Reuters – Adam Ihse)

Forrás – Tovább a teljes cikkre …
http://ift.tt/1jH7tm3

Hozzászólás