Zeman: Törökország az Iszlám Állam szövetségese

Csehország elnöke szerint habár Törökország NATO tag, gyakran cselekszik úgy, mintha az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szövetségese lenne, ezért Csehország elutasító állásponton van a törökök EU-csatlakozási kérelmét illetően.

Milos Zeman ugyanakkor az EU-Törökország csúcson történt megállapodás más pontját is bírálta, főként azt az egyezséget, melynek értelmében az Európai Unió 3 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást biztosítana Törökországnak a migránstömegek visszatartásáért cserébe.

“A Római Birodalom az összeomlását közvetlenül megelőző időszakban szintén fizetett sarcot a barbároknak.

– nyilatkozta Zeman. Csehország NATO politikája látványos fordulaton ment keresztül az utóbbi évek során, melynek következményeit nemcsak az ország elnökének nyilatkozatai jelzik. Csehország az egyetlen NATO tagország, amely közvetlen kapcsolatfelvételt kezdeményezett kormányközi szinten Szíria legitim – Bassár el-Aszad neve által fémjelzett – politikai vezetésével, és Szlovákia mellett az egyetlen közép-kelet európai állam, amely elutasította a térségben, hogy országa területén idegen csapatok állomásozzanak, vagy hadgyakorlat keretében ott tartózkodjanak.

A legutóbbi, november elején tartott Közép- és Kelet Európai Regionális NATO Csúcstalálkozón Csehország a többiektől eltérő módon nem képviseltette magát államfői szinten. Ez pedig egyértelmű jelzés volt mind Washington, mind a régió államai számára, hogy Prága nem kíván részt venni egy az USA által támogatott lengyel elképzelés (Intermarium) és vezetés alapján felállításra kerülő, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig és az Adriáig húzódó oroszellenes, támadó jellegű falanx koncepciójában.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s