Polgárháborútól tart a francia kormányfő

A szélsőjobboldali Nemzeti Front a megosztottságot szítja, ami pedig polgárháborúhoz vezethet, míg a másik oldalt az összefogás jellemzi a köztársasági értékek nevében: így állította szembe egymással a vasárnapi két választási lehetőséget Manuel Valls francia kormányfő egy tegnapi rádiónyilatkozatban.

MANUEL-VALLS.jpg

A szocialista politikus szerint a regionális választások első, múlt vasárnapi fordulójának győztese, a Nemzeti Front programja átverés, „az emberek becsapása”. Korábban a Vallshoz hasonlóan szocialista államfő, Francois Hollande szólította fel valamennyi felelős politikust egyértelmű állásfoglalásra, hogy sikerüljön megakadályozni a múlt héten a voksok 28 százalékát begyűjtő Nemzeti Front második fordulós győzelmét.

A tizenhárom francia régióból a szélsőjobb hatban végzett az élen, és ezek közül háromban van esélye a győzelemre. A legfrissebb felmérések szerint ugyan mindháromban a második helyre szorul a jelöltjük a jobbközép köztársaságiakkal szemben, de ebből kettőben – délen, a francia Riviéra vidékén, valamint az Elzász-Lotaringiát is magába foglaló keleti térségben – mindössze két százalékpont a különbség. Elzászban külön érdekesség, hogy a harmadik helyen álló szocialista politikus nem követte a párizsi pártközpont visszalépésre vonatkozó utasítását.

A Nemzeti Front emberei közül északon Marine Le Pen pártelnök, délen unokahúga, a 26 éves Marion Maréchal-Le Pen, keleten pedig Florian Philippot alelnök esélyes a győzelemre. Alighanem minden a mozgósításon múlik: hányan és kik mennek el szavazni vasárnap, illetve hogyan voksolnak, Elzászban például látja-e bárki is értelmét, hogy a teljesen esélytelen szocialistára adja a voksát. Azaz lesz-e bármi foganatja a sokat emlegetett köztársasági értékekre való hivatkozásnak. Ahogy a baloldali szavazótábor is végső soron a saját lelkiismeretére és politikai belátásra van utalva, Nicolas Sarkozy exállamfő, a Köztársaságiak elnöke sem orientálta a párthíveket.

Mindenesetre a Nemzeti Fronttal szembeni mozgósítás jóval lanyhább, mint 2002 májusában, az elnökválasztás második fordulója előtt volt, amikor Jean-Marie Le Pen köztársasági elnökségét akadályozták meg a franciák milliói.

Forrás: magyaridok.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s