Őrizetbe vételek, házkutatások Kubában

Házkutatásokkal és őrizetbe vételekkel indult az emberi jogok világnapja Kubában. A rendőrség több tucat ellenzéki tüntetőt állított elő Havannában. A kubai ellenzékiek évek óta december 10-én vonulnak utcára, hogy az emberi jogokért demonstráljanak.

Tüntető nőket tettek rendőrautóba a kubai hatóságok, mindannyian az Asszonyok Fehérben nevű ellenzéki csoport tagjai. A tüntetők egy be nem jelentett demonstrációt tartottak, ahol az emberi jogokat kérték számon a kormányon. A rendőrségi akciót a kormánypárti demonstrálók is végignézték, a tanárok és a diákok elítélték az ellenzéki akciót.

„Ma az emberi jogok napját ünnepeljük, és kihoztuk a diákjainkat ide, hogy egy olyan dolgot élvezhessenek, ahol ők a főszereplők. Demonstrálni fognak, és megmutatják magukat a világnak, hogy a mi országunkban minden gyermeknek joga van a tanuláshoz, és ahogy részt vegyenek a kultúrában, sportban” – mondta Dania Miyan, IT-professzor.

A diákcsoportok mellett a Fiatal Kommunisták Szövetsége is utcára vonult. Ők is a kormány melletti kiállásukat akarták jelezni, véleményük szerint a szigetország az emberi jogok terén előrelépést tett. „Amit most megmutatunk, az az, hogy Kubában az emberi jogok léteznek, mind a gyermekek, a fiatalok és a tinédzserek körében, és a kultúrán és kommunikáción keresztül sok értéket közvetítünk” – mondta Dayana Galvez, a Fiatal Kommunisták Szövetségének elnöke.

Az ellenzéki csoportok szerint két nap alatt száz aktivistát vettek őrizetbe Kuba több városában. Az elmúlt években a helyi ellenzéki szervezetek december 10-én, az emberi jogok világnapján tüntetésekre szólítottak fel, de ezeket a rendőrség mindig feloszlatta.

Forrás: Őrizetbe vételek, házkutatások Kubában

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s