Megtörhet a radikális Nemzeti Front (FN) menetelése?

A baloldali visszalépések miatt könnyen lehet, hogy vereséget szenved Marine Le Pen és Marion Maréchal-Le Pen a franciaországi regionális választások második fordulójában. A Nicolas Sarkozy vezette mérsékelt jobboldal nem kötött semmilyen alkut a szocialistákkal, ami csak növelte a párton belüli feszültségeket. A visszalépés a baloldalon sem ment zökkenőmentesen.

A Le Pen család vereségét jelzik előre a vasárnapi franciaországi regionális választások előtt készült utolsó felmérések. A jelenség hátterében az áll, hogy a múlt heti első fordulóban a szocialisták jelöltjei mögött felsorakozó szavazók szinte egységesen voksolnak majd a radikális Nemzeti Front (FN) ellen december 13-án.

Hat régió a 13-ból

A pártelnök, Marine Le Pen az első fordulóban a szavazatok 40 százalékát szerezte meg az északi Nord-Pas-de-Calais-Picardie-ban, míg unokahúga, az éppen csütörtökön 26. évét betöltő Marion Maréchal-Le Pen hasonló eredménnyel győzött a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d’Azur körzetben.

Az FN egyébként is nagy sikert ért el, hiszen a 13-ból hat régióban került az első helyre. Ezután a kormányzó Szocialista Párt felszólította jelöltjeit, hogy a vasárnapi második, döntő fordulóban a szocialista jelöltek lépjenek vissza az ellenzéki Nicolas Sarkozy vezette köztársaságiak javára azokban a körzetekben, ahol az első szavazáskor a Nemzeti Front jelöltje került az élre. A szocialisták egyúttal felkérték a szavazókat, hogy adják voksukat a republikánus jelöltre, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét.

Hátrányban

A Le Figaro a szocialista felhívás elhangzása után két térségben elvégzett közvélemény-kutatási adatai azt mutatják, hogy a köztársaságiak jelöltje, Christian Estrosi Dél-Franciaországban a szavazatok 54 százalékával nyerne Marion Meréchal-Le Pen 46 százalékával szemben. Az északi országrészben, Nord-Pas-de-Calais-Picardie-ban pedig a szintén a köztársaságiak jelöltjeként induló Xavier Bertrand győzne a szavazatok 53 százalékával, míg Marine Le Pen a voksoknak csupán 47 százalékára számíthatna.

Szocialista ellentétek

Nem hajlandó visszalépni a republikánusok javára a Szocialista Párt jelöltje, Jean-Pierre Masseret az északkelet-franciaországi Elzászban – Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine térségében –, ahol a múlt vasárnapi első választási fordulóban a Nemzeti Front szintén az első helyre került, a voksok 36 százalékát szerezve meg. Ott tehát lényegében három párt, a szocialisták, a republikánusok és a Nemzeti Front jelöltje verseng majd a győzelemért, és itt akár győzhet is az utóbbi. (…)

Forrás: Megtörhet a francia szélsőjobb menetelése

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s