Chomsky: A nyugati vezetők nem törődnek a terrortámadások gyökereivel

Hogyan kellene a nyugati államoknak reagálni a párizsi terrortámadásokra? – ezt kérdezte Noam Chomskytól, az elismert nyelvészprofesszortól az acTVism München műsorvezetője, Zain Raza.

Az attól függ, mit akarnak tenni,” – válaszolt Chomsky egy videós bejelentkezésben a „Németország szerepe az Európai Unióban és a nemzetközi kapcsolatokban: A háború utáni történelem, jelen és lehetséges jövőképek” eseményen.

„További terrorizmusra akarnak felbujtani, vagy szeretnék megállítani ezt a fajta terrorizmust? Ez a kérdés,” – mondta az európai és amerikai vezetőkről. „Ha véget akarnak vetni neki, akkor azt kell először megkérdezni: miért került erre sor? Mik voltak az okai és mik a mélyebb gyökerei?”

Az egyetlen információ, amint van az az Iszlám Állam magyarázata,” – kezdte Chomsky, „ők azt mondják, ha megbombázol minket, megtámadunk titeket.”

Nos, valójában ez az ok,” – foglalta össze, megkérdezve, hogy „honnan jött ez az egész? Irak inváziójából, a szunnita iszlám wahabizációjától, az Asszád rezsim brutalitásából, és így tovább.”

Ezek azok a gyökér indokok, amelyeket meg kell nevezni, „ha csökkenteni akarják a jövőbeni támadások lehetőségeit.”

„Ha pedig másfelől, azt akarják, hogy megszaporodjanak ezek a támadások, akkor tegyék pontosan azt, amit most Hollande elnök bejelentett. Bombázzák őket többet. Pusztítsák el az Iszlám Állam katonai erejét. Valójában ez lehetetlen. De ha meg is történik, valószínűleg valami sokkal rosszabb fog belőle kinőni. Mert a probléma gyökerével nem törődnek. És azok valóságosak.”

forrás: Salon.com

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s