Beindul a terrorista símogatás is? – “Nem lehet minden visszatérő dzsihadistát egyszerűen lecsukni”

Ezt mondta egy biztonságpolitikai konferencián Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmus ellenes koordinátora.

Gilles-de-Kerchove-UE

A belga uniós tisztviselő 3000-re becsülte azoknak az uniós állampolgároknak a számát, akik Szíriába mentek, hogy a szélsőségesek soraiban harcoljanak. Figyelmeztetett, hogy a nyugati társadalmaknak több száz ilyen radikalizált fiatal visszafogadására, reintegrációjára kell felkészülnie. “Nagyon fontos, hogy kapjanak valamilyen alternatívát a börtön helyett” – hangsúlyozta Kerchove.
A terrorizmus ellenes uniós koordinátor kitért arra is, hogy jogilag nagyon nehéz bizonyítani, hogy valaki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcolt, az unió pedig digitális eszközöket, bizonyítékokat is felhasznál, hogy azonosítani lehessen a dzsihadistákat.

“Hogy bizonyítani lehessen, hogy valaki az Iszlám Állam soraiban harcolt Szíriában, ahhoz hozzá kell férni a levelezéséhez, a Facebook-fiókjához vagy a WhatsAppon küldött üzeneteihez” – ismertette Gilles de Kerchove, hozzátéve, hogy ezek az információk sokszor amerikai szervereken vannak, és hónapokig tart, mire hozzájuk lehet férni.

Emellett Kerchove azt szorgalmazta, hogy az európai államok tegyenek többet a radikalizálódás megelőzése érdekében. Példaként azt az amerikai programot hozta fel, melynek keretében egymillió amerikai diák lépett kapcsolatba egymillió arab fiatallal, s bár eleinte tartózkodóak voltak, pár hét alatt felfedezték, mennyi közös van bennük.

This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s