Amerika nem tiltja be a Kuruc.info cikkét

Hiába rendelte el a magyar bíróság a Kuruc.info portál holokauszttagadó cikkének betiltását, az amerikai hatóságok megtagadták az ítélet végrehajtását.

A bírósági ítélet ellenére is olvasható a Kuruc.info holokauszttagadó cikke, amelynek az elérhetetlenné tételét még januárban rendelték el. Mivel a portál amerikai szerverről működik, az ottani hatóságok lennének az illetékesek, de az amerikai Igazságügyi Minisztérium elutasította a magyar bíróság ítéletének végrehajtását, az ezzel kapcsolatos jogsegélykérelem pedig szintén sikertelen volt.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium azzal indokolta a döntését, hogy bár a magyar hatóság kérésében megjelölt cikk és a hozzáfűzött kommentek valóban rendkívül sértőek, de az Egyesült Államok alkotmányának első módosítása szerinti szólásszabadság alapján védettnek tekintendők.

Ezért a jogsegély teljesítése nem lenne összeegyeztethető az USA jogi alapelvei szempontjából az Egyesült Államok legfőbb érdekeivel” – írták.

Két éve húzódik az ügy

A Kuruc.info internetes portál még 2013 júliusában tett közzé egy cikket az Auschwitzban fogva tartott zsidókról. Az írás – valamint az ahhoz fűzött kommentek – kétségbe vonják a haláltáborban történt rémtetteket, hozzátéve: „ilyenek még mutatóban sem történtek”. A Fővárosi Törvényszék emiatt januárban elrendelte a cikk betiltását.

Két szálon fut az ügy

A Kuruc.info cikkei miatt egyébként két ítéletet is hozott már a Fővárosi Törvényszék. Az említett holokauszttagadó cikk mellett ugyanis az egész „Holokamu” aloldalt is betiltanák a hazai hatóságok. Ez az ügy még az amerikai jogsegélykérelem fázisában van, azaz a hazai bíróság arra vár, hogy az Egyesült Államok lépjen valamit  a magyar fél kérésére. Várhatóan azonban ezt is megtagadják az amerikaiak, így valószínűleg a második ügyben is a hazai internetszolgáltatóknak kell majd elérhetetlenné tenniük az aloldalt.

Forrás: Amerika nem tiltja be a Kuruc.info cikkét

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s