Ukrajnában a nőket nem ítélhetik életfogytiglani szabadságvesztésre

A Legfelsőbb Tanács jóváhagyta azt a törvénytervezetet, mely szerint Ukrajnában a nőket nem ítélhetik életfogytiglani szabadságvesztésre – tette közzé a Zakon i Biznesz hírportál december 9-én.

Az életfogytig tartó börtönbüntetés alól eddig csak a 18 éven aluli és a 65 éven felüli személyek, valamint a jogsértés vagy az ítélet kimondása idején gyermeket váró nők képeztek kivételt.

A törvénytervezet magyarázatában az áll, hogy a nők aránya az életfogytiglanra ítélt személyek között világszerte alacsony. Hozzátették, hogy az ilyen ítélettel sújtott nőket olyan súlyos erőszakos bűncselekményekért ítélik el, melyeknek korábban – az esetek nagy részében – ők is áldozatul estek.

– A büntetés kiszabásakor figyelembe kell venni az elkövető nemét, társadalmi, pszichológiai és pszichofizikai sajátosságait – írják a szerzők.

Ukrajnában jelenleg 24 nő tölti életfogytig tartó börtönbüntetését. Számuk már egy jó ideje nem emelkedett. Ráadásul az állam sokat költ eltartásukra: külön épületet kellett építeni nekik, ahol meghatározott munkafeltételeket alakítottak ki számukra.

Forrás: Nem kaphatnak életfogytiglani börtönbüntetést a nők Ukrajnában

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s