Több mint 9000 ember hunyt el a donbásszi konfliktusban

A donbásszi konfliktus kezdete óta több mint 9000 ember hunyt el az ország keleti részén – írja a TSN az ENSZ 12. ukrajnai jelentésére hivatkozva.

A jelentésből az is kiderül, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent a harcok száma de emberjogi szempontokból még mindig komoly problémák vannak. A bűnösök büntetlenek maradnak, miközben embereket kínoznak és az ország törvényeit sem tartják be.

Megemlítik a belső menekültek nehéz helyzetét is. Augusztus 16. és november 15. között 47 civil lakos halt meg és 131 ember kapott különböző sérülést. 2014. áprilisa óta 9098 ember hunyt el és 20 732 ember szerzett valamilyen sérülést. Ebben benne vannak a két oldal civil, illetve katonai veszteségei is.

Bár a harcok csitultak, a harcmezőkön és lakott területeken elhelyezett robbanóeszközök is újabb áldozatokat követeltek. „Közel 2,9 millió ember, akik a konfliktusövezetben élnek, továbbra is gazdasági, szociális és egészségügyi gondokkal küzdenek, és hiányoznak azok a kompenzációs mechanizmusok, amelyek kárpótolnák az emberek kárait” – olvasható az ENSZ jelentésében kiemelve, hogy 800 ezer ember különösen nehéz helyzetben van.

„Ukrajna keleti részén a konfliktus uralta területeken az emberek ugyanúgy élnek, mint ahogy az év elején. Az idősebb emberek nem férnek hozzá a megtakarításaikhoz, a fogyatékos emberek pedig szinte nem is kapnak segítséget” – nyilatkozta Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi biztosa.

Forrás: Kilencezer ember hunyt el a donbásszi konfliktusban

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s