RIOGATÁSNAK SZÁNT ELISMERÉS

Mi történik, ha kiraknak minket az EU-ból? 2020 már nem leszünk jogosultak felzárkóztatási támogatásokra, az addig tartó ciklus uniós pénzeit meg már megkaptuk. Talpra kell állítani a magyar gazdaságot akár az unión belül, akár az unión kívül.

Reinhard Veser tehát azzal riogat, hogy a V4-ek miatt széteshet az unió, és itthon is azzal jön a liberális kisebbség, hogy „addig keménykedik az Orbán, amíg kiraknak minket az EU-ból, aztán nem lesz egy forintunk se.” Lehet ezt így is nézni, de nem árt tudni, hogy nem csak mi vagyunk elégedetlenek az unió működésével. A brit miniszterelnök a minap azt mondta, hogy az EU-ból való kilépés mellett fog kampányolni, ha figyelmen kívül hagyják reformjait, Dánia népe pedig a napokban szavazott nemmel arra, hogy csatlakozzon- e országuk az unió bel- és igazságügyi együttműködéséhez. És Franciaországban sem annak köszönhető a Nemzeti Front választási sikere, hogy az emberek úgy meg lennének elégedve a brüsszeli bürokráciával.
Jogi aggályokat is felvet annak a kérdése, hogy a gazdaságilag erősebb országok, mint Németország, Franciaország, Belgium stb. kirakják az unióból a máshogy gondolkodókat, de valószínűleg a német nagyvállalatok sem hagynák a dolgot. Gondoljunk csak arra, hogy a Mercedesnek és az Audinak mekkora érdekeltsége van Magyarországon. Vagyis sem jogilag, sem gazdaságilag nem reális, de tegyük fel, hogy mégis kitesznek bennünket az unióból. Mi történne akkor? Itt maradnánk mindenféle uniós támogatás nélkül?
Igen. De, ha az unióban maradunk, akkor is. 2020 után ugyanis már nem leszünk jogosultak felzárkóztatási támogatásokra, az akkor induló költségvetési ciklusban csak hitelkonstrukciókra pályázhatunk. Viszont a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus pénzeit már lehívtuk, azt már nem vehetik el. Vagyis van öt évünk arra, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot, akár az unión belül, akár az unión kívül. Ezért elképesztően fontos a magyar tőkésosztály kialakítása, a magyar nagyvállalatok támogatása, valamint a déli és a keleti nyitás. Nem lehet véletlen, hogy Orbán Viktor néhány miniszter és jó pár magyar kereskedő társaságában máris feltérképezte az iráni lehetőségeket, mint ahogy az sem, hogy a visegrádi négyek múlt heti prágai találkozóján jelen volt a dél-koreai elnök is, és megállapodtak arról, hogy szorosabbra fűzik a V4-ek és Dél- Korea kapcsolatát.
Nem megijedni kell, hanem folytatni a bátor politizálást. Valami megindult, ezért huhognak a liberálisok Európa-szerte.

Forrás: RIOGATÁSNAK SZÁNT ELISMERÉS

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s