Részben tévedés miatt tört pálcát saját kora Szendrey Júlia felett

Eldobta az özvegyi fátyolt, amivel az egész országot magára haragította. Pedig halálig Petőfiné maradt. A most kiadott naplóból minden kiderül.

A magyar irodalom legismertebb Júliájával, Petőfi Sándor feleségével bizony nem bánt kesztyűs kézzel a saját kora, sőt, sokáig az utókor sem bocsájtotta meg neki, hogy eldobta az özvegyi fátyolt. Huszonegy évesen maradt magára, a kisbaba Petőfi Zoltánnal, és bár reménykedett férje megmenekülésében és hazatérésében, kilátástalanná vált helyzetében végül 1850-ben feleségül ment Horvát Árpád egyetemi tanárhoz, magára haragítva ezzel szinte az egész országot. Mert személyében senki sem az özveggyé vált anyát látta, hanem kizárólag Petőfi Sándornét, a nagy költő és szabadságharcos özvegyét. Ez pedig, akárhogy is nézzük, súlyos szerep, egyedül, pénz nélkül, a kiutasítással dacolva.

A mai, érzelmileg kevésbé érintett olvasó azonban feltehetően objektívebben ítéli meg Szendrey Júlia helyzetét és motivációit, és talán nem tör pálcát azonnal a fiatal özvegy és anya felett – részben ezt gondolta a két irodalomtörténész, Ajkay Alinka és Szentes Éva, amikor úgy döntöttek, sajtó alá rendezik az asszony naplófeljegyzéseit. A „Naponként árvább” című kötet az Editio Princeps Kiadó gondozásában jelent meg a napokban, a Női tükörben – nők-naplók-vallomások című sorozat első darabjaként.

Szendrey Júlia lánykorától fogva írt elbeszéléseket, verseket, de fordítói tevékenysége is jelentős: Andersen meséit például az ő tolmácsolásában olvashatta először a magyar közönség. Naplófeljegyzései életének különböző szakaszaiból származnak, nem folyamatos szövegként maradtak ránk: eseményleírások helyett inkább érzelmeinek, vívódó gondolatainak megfogalmazását olvashatjuk bennük. Utolsó bejegyzése halálos ágyán született.

Júlia fiatalon halt meg, temetéséről atyja, a matuzsálemi kort, 95 évet megélt Szendrey Ignác gondoskodott. Közös koporsóban nyugszik Zoltán fiával a Kerepesi úti temetőben, és egy sírban első férje szüleivel, valamint Petőfi Istvánnal, Sándor öccsével. Sírjára – annak ellenére, hogy Horvát Árpád feleségeként halt meg – ezt vésték fel: „Petőfi Sándorné, Szendrey Júlia, élt 39 évet.”

Forrás: Részben tévedés miatt lett közutálat tárgya Szendrey Júlia

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s