Nehéz szülés volt: Algériában a most elfogadott törvény alapján elméletileg büntethetik a nők elleni erőszakot

IMG_20151211_181401.JPG

Az algériai parlament felsőháza csütörtökön nők elleni erőszakot büntető törvényt fogadott el, kilenc hónappal azután, hogy az alsóház is megszavazta azt.

Az új törvényben hangsúlyozzák, hogy az erőszak nem korlátozódik a fizikai agresszióra. A jogszabály védelmezi a nőket a velük egy háztartásban élők agressziójától, és óvja pénzügyi függetlenségüket is.

A fizikai sérüléssel járó bántalmazások elkövetőjét a törvény egytől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja. Ha valaki belehal a bántalmazásba, akkor a bűnösnek talált személyre akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiróhat a bíróság.

A törvény szövegét márciusban fogadta el az algériai parlament alsóháza, a szenátusi jóváhagyás azonban a konzervatív honatyák ellenkezése miatt mostanáig késett. Ők úgy vélték, hogy a jogszabály beavatkozást jelent a házaspárok intim szférájába, és ellentétes az iszlám szellemiségével.

A civil szervezetek és az emberi jogokat védő csoportok viszont azért bírálták az új törvényt, mert szerepel benne olyan kitétel, hogy bármilyen eljárás megszüntethető, ha a sértett “megbocsátását” hangoztatja.

Algéria – Tunézia után – a Maghreb-országok közül másodikként hozott olyan törvényt, amely büntethetővé teszi a nők elleni erőszakot.

(MTI)

 

Reklámok

Nehéz szülés volt: Algériában a most elfogadott törvény alapján elméletileg büntethetik a nők elleni erőszakot” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s