Kicsit demokratikus, kicsit terrorisztikus. Ilyen a szíriai ellenzéki kerekasztal

fsanusra_0.jpg

A bejelentésre annak a konferenciának a másnapján került sor, amire a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával szembeni ellenzéki és felkelőcsoportok kaptak meghívást, köztük az Északnyugat-Szíriában jelentős befolyással bíró Ahrar as-Sam is, amely

esetenként az al-Kaida szíriai szárnyával, az an-Nuszra Fronttal is együttműködik a “Hódítás hadserege” nevű iszlamista koalíció keretében.

A milícia kifogásolta, hogy a “forradalmi csoportok” nem kaptak elég beleszólási lehetőséget a tárgyalások menetébe, a Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottság (NCC) azonban igen, amit a terroristaszövetségesek egyenesen Aszad engedélyezett ellenzékének bélyeztek. Az iszlamista szélsőségesek nehezményezték azt is, hogy az egyébként felekezetileg, etnikailag sokszínű szíriai nép muszlim identitása nem került kellő kihangsúlyozsára.

A legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet, a sajátos módon isztambuli székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) egyik küldöttjének beszámolója szerint azonban a többieknek legalább sikerült megállapodni az átmenet alapelveiben. Fenntartották annak az elvnek az érvényességét, hogy az újjászülető szíriai állam világi és pluralista legyen: nem tennének hátrányos megkülönböztetést vallási, felekezeti, vagy etnikai alapon, külön kiemelték, hogy a nők is a szíriai nép részesei.

A rijádi tanácskozók ezenfelül ragaszkodtak Szíria területi egységéhez, ami rossz hír a kurdoknak illetve a külföldi csapatok kivonásához és az államszerkezet megőrzéséhez.

“Némely, az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló csoport is részt vesz a megbeszéléseken. (…). Ezek a terrorista csoportok nem dönthetnek Szíria jövőjéről”.

– jelentette ki az iráni külügyminiszter-helyettes.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s