Kibervédelem a terrorizmus elleni harcban

PicsArt_12-11-11.56.32
Jelenleg is működik Magyarországon egy olyan kibervédelmi rendszer, amely alkalmas bűnözői csoportok kiszűrésére, illetve tevékenységük minimalizálására.

Ez a rendszer a terrorizmus elleni harcban is segíti a magyar hatóságokat – mondta lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy az amerikai törvényhozás azt szeretné, ha törvény kötelezné a közösségi oldalakat, hogy jelentsék, ha terrorgyanús cselekményeket észlelnek. A szenátusban be is nyújtottak egy javaslatot ezzel kapcsolatban. Az előterjesztő, Dianne Feinstein azt állítja, hogy az egyik San Bernardinó-i lövöldöző, Tash­feen Malik a merénylet előtti napokban Facebookon az ISIS mellett szólalt fel. Egy olyan új korban élünk, amelyben a terroristák a közösségi oldalakat használják fel toborzásra és a támadások megtervezésére, állítja a szenátor.

Lomnici Zoltán szerint Magyarországon már kibővítették és komplexebbé tették a terrorizmus elleni védekezést, és nem tartja kizártnak, hogy hazánkban is az amerikaihoz hasonló lépésekre kerüljön sor. Elmondta azt is, hogy már nem elég a Magyarországon belüli harc a terrorizmus ellen: sokkal több energiát kellene fordítani a közös rendőrség működésére az Europol tekintetében.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint ugyanakkor a közösségi oldalak segítik is a bűnüldöző szervek munkáját, hiszen olyan információkhoz juthatnak, amelyek a bűnözők, illetve a terroristák nyomára vezethetik őket.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s