Irán: Terrorista csoportok nem dönthetnek Szíria jövőjéről

Otthagyták a Rijádban megrendezett szíriai ellenzéki konferenciát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban álló Ahrar as-Sam szíriai milícia képviselői – közölte a fegyveres szervezet a Twitter közösségi oldalon csütörtökön, miközben a többi ellenzéki csoport a megbeszéléseken megállapodásra jutott.

rij

A bejelentésre a rijádi tanácskozás második napján került sor, amire a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával szembeni ellenzéki és felkelőcsoportok kaptak meghívást, köztük az Északnyugat-Szíriában jelentős befolyással bíró Ahrar as-Sam is, amely esetenként az al-Kaida szíriai szárnyával, az an-Nuszra Fronttal is együttműködik a “Hódítás hadserege” nevű iszlamista koalíció keretében.
A milícia kifogásolta, hogy a “forradalmi csoportok” nem kaptak valódi befolyásuknak megfelelő súlyozást a tárgyalásokon, illetve nehezményezte a Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottság (NCC) nevű ellenzéki csoportnak juttatott “főszerepet” is. Utóbbi csoportot a szélsőségesek a Damaszkusz által megtűrt belső ellenzékhez számítják.
A csoport bírálta azt is, hogy a konferencián nem kapott elég hangsúlyt a szíriai nép muszlim identitása sem.
A legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet, az isztambuli székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) egyik küldöttjének beszámolója szerint szerdán megállapodtak az átmenet alapelveiben. Fenntartották annak az elvnek az érvényességét, hogy az újjászülető szíriai állam világi és pluralista legyen, és a szíriai nép a politikai átmenetben visszakapja szuverenitását.

A megbeszélések csütörtökön közzétett zárónyilatkozata szerint a résztvevők olyan pluralista kormányzatot támogatnak, amely demokratikus működésében a szíriai nép egészét képviseli. Utóbbi magában foglalja a nyilatkozat szerint a nőket is,

és nem tenne hátrányos megkülönböztetést vallási, felekezeti, vagy etnikai alapon.

A rijádi tanácskozók ragaszkodnak Szíria területi egységéhez, az államszerkezet megőrzéséhez, de a katonai és a biztonsági szervezetek átalakításához is.

Elutasítják a terrorizmust és a külföldi harcosok jelenlétét az országban. Ez utóbbi kijelentéssel különösen a szíriai rezsim oldalán harcoló libanoni és iráni csapatokra utaltak.

A nap folyamán az SZNK egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Szíria jövőjét Aszad nélkül képzelik el.
Az ellenzéki erők nagyjából egységesek ebben a pontban, azonban nem világos, hogy erre mikor és milyen körülmények között kerülne sor. Némely csoport a szíriai elnök és a hozzá közel álló elit felelősségre vonását is követeli.
Az iráni külügyminiszter-helyettes a Farsz félhivatalos iráni hírügynökségnek nyilatkozva a rijádi konferenciával kapcsolatban csütörtökön kijelentette:
“Némely, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló csoport is részt vesz a megbeszéléseken. (…). Ezek a terrorista csoportok nem dönthetnek Szíria jövőjéről”.
A körülbelül száz résztvevős rijádi tanácskozás illeszkedik abba a nemzetközi diplomáciai folyamatba, amelyet 17 ország – köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán és több európai nagyhatalom -, valamint három nemzetközi szervezet indított október végén Bécsben, és amelynek eredményeképpen az ellenzéknek és a hatalomnak meg kellene tudnia állapodnia a 2011 óta tartó fegyveres konfliktus megfékezéséről.

(MTI)

Hozzászólás