A nemzedék, ami támogatja a háborút, de nem akar katona lenni

Különös képet fest az amerikai millenniumi nemzedékről, pontosabban a 18–29 évesekről a legújabb közvélemény-kutatás, amit a Harvard Institute of Politics végzett.

A felmérés szerint a fiatalok kiábrándultak; nem hisznek az országot egykoron meghatározó amerikai álomban, azaz hogy tudással, szorgalommal mindent elérhetnek, miközben 49 százalékuk véli úgy, hogy az amerikai álom halott. Nem érdekli őket a politika, saját problémáikon kívül nem foglalkoznak társadalmi kérdésekkel.

A Harvard Institute of Politics kutatása szerint mindössze 40 százalékuk követi a napi eseményeket, és csak 46 százalék figyeli az amerikai elnökválasztási kampányt. Ezzel együtt szociális kérdésekben inkább balra tartanak, 56 százalékuk szeretné, ha Barack Obama után is demokrata politikus lenne a Fehér Házban. De a következő elnökválasztási versenyben vezető Hillary Clintont már kevésbé szeretik: mindössze 35 százalék támogatná, ellentétben a magát szocialistának valló Bernie Sandersszel, akire 41 százalék szavazna. Harmincnyolc százalék szeretné, ha a Republikánus Párt venné át a hatalmat 2016-ban. Közülük 22 százalék támogatná Donald Trumpot.

A felmérés tehát az országos hangulatot tükrözi; jobban bíznak a fiatalok a kívülállókban, mint a hivatásos politikusokban.

A félelem jelenlétét mutatja, hogy a millenniumiak is támogatják az Iszlám Állam elleni háborút, sőt 60 százalékuk szárazföldi csapatokat is bevetne. Ez ellentétes a hivatalos amerikai politikával, ami csak a légierőt vet be, katonákat nem küld Szíriába. Barack Obamához képest „háborús héjáknak” tűnnek a millenniumiak.

Ugyanakkor a fiatalok nagy többsége elutasítja, hogy ebben a háborúban maga is részt vegyen. Hatvankét százalékuk biztosan nem, 23 százalékuk szerint nem valószínű, hogy belépne a hadseregbe. Tehát folytatódik az a tendencia, hogy a háborúkat az aluliskolázott, alacsony jövedelemmel rendelkezők vívják meg. Az amerikai zsoldos hadseregben feltűnően sok a kisebbségekből származó, hátrányos helyzetű fiatal, aki a katonaságtól várja a felemelkedést.

Utoljára a vietnami háború idején, 1973-ig volt sorkötelezettség. Akkor heves háborúellenes tüntetések rázták meg az országot. Ebbe bukott bele Johnson elnök is.

De amíg más harcol helyettük, addig a fiatalok a háborút támogatják.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s