A kabuli spanyol nagykövetségnél robbantottak

A merényletnek halálos áldozatai is vannak és legalább féltucat ember megsérült.

Tálib lázadók autóba rejtett pokolgéppel megtámadták a kabuli spanyol nagykövetség közelében lévő egyik vendégházat. A merényletet követően tűzharc bontakozott ki, amely a helyi források szerint még zajlik az afgán főváros Serpur nevű kerületében.

Legalább ketten meghaltak és hatan megsebesültek.

Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője Twitter-oldalán közölte, hogy “öngyilkos merénylők törtek be a külföldi megszállók egyik vendégházába”. Nemzetközi biztonsági tanácsadók úgy tudják, hogy a megtámadott épület a spanyol nagykövetség egyik vendégháza lehet a Serpur kerületben, ahol számos külföldi követség és kormányzati épület is van.

Legalább három lázadó hajtotta végre a támadást – közölte egy rendőrségi illetékes. Az Emergency olasz humanitárius szervezet korábban közölte, hogy a támadás után hét embert szállítottak az általa üzemeltetett kórházba, ami közel 700 méterre van a spanyol követségtől.

Vége a nyugalomnak?

A mostani pokolgépes merénylet véget vetett több hónapnyi viszonylagos nyugalomnak az afgán fővárosban, és nem sokkal azután történt, hogy Asraf Gáni afgán elnök visszatért egy Iszlámábádban rendezett regionális békekonferenciáról, amelynek célja a korábban zátonyra futott béketárgyalások újjáélesztése volt a tálib szélsőségesekkel.

Az utóbbi hónapokban többször is súlyos kudarcot vallottak az afgán biztonsági erők. Szeptemberben a tálib lázadók napokra elfoglalták az észak-afganisztáni Kunduz városát, e héten pedig megtámadták az ország déli részén lévő kandahári repülőteret, és megöltek mintegy félszáz civilt, rendőrt és biztonsági őrt. Rahmatullah Nabil, az afganisztáni hírszerzés, a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság elnöke csütörtökön lemondott tisztségéről emiatt.

Forrás: Tálibok robbantottak a kabuli spanyol nagykövetségnél

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s