Oláh gazságszolgáltatás: a petárdás székely előzetesben tölti a karácsonyt, az öngyilkos merényletre készülő iszlamista szőröstalpú szabadlábon marad

A romániai legfelsőbb bíróság elutasította szerdán este a merényletkísérlettel megvádolt Beke István fellebbezését az előzetes letartóztatása ellen – közölte a Mediafax hírügynökség.

A jogerős döntés értelmében a kézdivásárhelyi férfi vizsgálati fogságban marad. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét december elsején, Románia nemzeti ünnepén vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó romániai ügyészség (DIICOT), amely szerint a férfi “házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen”.

A DIICOT közölte: az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek szándékának és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének gyanújával vették őrizetbe. Az ügyészség szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészek petárdákat találtak a férfi lakásán.

“A hazai hatóságok hozzáállásában kell keresni az okot”

Szerda délután egyébként Kézdivásárhelyen immár nyolcadik alkalommal vonultak utcára a helybéliek, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi elnökének letartóztatása ellen tiltakozzanak, igaz, számuk napról napra csökken.

A körülbelül 150 tüntető a szokásos helyszínen, a Gábor Áron téren gyűlt össze, majd a tömeg a rendőrség és a bíróság épülete elé vonult.

Bedő Zoltán közíró felhívására Sepsiszentgyörgyön is tüntettek szerdán – becslésünk szerint legtöbb százan –, a prefektúra és a törvényszék épülete előtt pedig ismét elhangzottak a “Minden székely felelős minden székelyért”, “Beke István ártatlan”, “Hazug SRI” rigmusok. Szerdán a főszervező Bedő Zoltán mellett Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke is beszédet mondott a főtéren. Gazda úgy fogalmazott, az elmúlt évtizedekben a legnagyobb terrorcselekményeket a román hatóságok követték el, és úgy véli, Bekét mondvacsinált okok miatt hurcolták meg.

A Gyergyószéki Székely Tanács egyébként keddi keltezésű közleményében hatósági manipulációnak nevezte a történteket. “Évek óta tapasztalható, hogy a hatóságok aktív hozzájárulásával egyre erősödik az országban a kisebbségellenes hangulat. Üldözik a székely jelképeket és a magyar feliratokat, jogokat vonnak vissza, biztonsági kockázatnak nyilvánítják a székelyek autonómiaküzdelmét, a titkosszolgálatok pedig nyíltan szerepet vállalnak az autonómia kivívásának a megakadályozásában.

Amennyiben a kézdivásárhelyi fiatalember valóban robbantásra készült, annak az okát a hazai hatóságok hozzáállásában, illetve a nemzetközi szervezetek elnéző magatartásában is kell keresni. Az erőszak minden formája elítélendő, de ki kell mondani: ebben az esetben az erőszakot kiprovokáló hatóságok felelőssége igen nagy, és ha a hozzáállásukon nem változtatnak, akkor joggal lehet a helyzet romlására számítani” – olvasható a közleményben.

Az ügy kapcsán egyébként a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is bejelentette, tájékoztatja a nemzetközi közvéleményt az eljárásban tapasztalt rendellenességekről. A hírlevélben idézik Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök nyilatkozatait, akik konkrét bizonyítékokat és korrekt kivizsgálást követelnek az ügyben.

IÁ-mártírrá akart válni, de ő szabadlábon maradhat

Szerdán egy másik, a terrorizmussal összefüggésbe hozható ügyben is döntés született. A DIICOT úgy döntött, hogy nem kéri annak a 17 éves craiovai iskolásnak az előzetes letartóztatását, akit kedden dzsihadista propagandatevékenysége miatt vettek őrizetbe. Az iszlám hitre áttért iskolást ügyészségi felügyelet alatt vizsgálják tovább.

Nem csupán szimpatizált az Iszlám Állammal, de a dzsihadista terrorszervezet mártírja szeretett volna lenni az a 17 éves craiovai fiú, akit kedden állítottak elő kihallgatásra az ügyészség bukaresti központjába – állította korábban a DIICOT.

Luigi Constantin Boiceát mintegy két órán keresztül hallgatták ki, majd ezt követően 24 órára őrizetbe vették.

A fiút szerdán pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá, hogy megbizonyosodjanak arról, teljes mértékben értelmi képességei birtokában van-e. Mivel fiatalkorú, a kihallgatás során is jelen volt egy pszichológus.

A DIICOT ügyészei által nyilvánosságra hozott nyomozati anyag szerint a fiatal hajlandóságát fejezte ki arra, hogy az IÁ mártírjává váljon, vagy azáltal, hogy elutazott volna azokra a területekre, ahol a terrorszervezet tevékenykedik, vagy úgy, hogy a dzsihadisták utasítására öngyilkos merényletet követett volna el Európában. A DIICOT ennek nyomán fundamentalista iszlamista propaganda terjesztésének gyanúja miatt indított eljárást ellene.

A vádirat szerint a fiatal gyorsan végighaladt a radikalizálódás fokozatain, az iszlám vallásra áttérve csatlakozott az Iszlám Állam által képviselt radikális iszlamista és dzsihadista eszmékhez, saját feladataként elfogadva a terrorista cselekedetek elkövetését. Annak érdekében, hogy további híveket szerezzen az ilyen jellegű cselekedetek számára, rendszeresen terjesztette az internetes fórumokon az IÁ propagandáját.

A DIICOT szerint Boicea az iszlámra való áttérést követően teljesen elfordult a családjától és a társadalomtól, és az Iszlám állam céljaival azonosult. A magához hasonló nézeteket valló radikálisokkal folytatott internetes párbeszédekből kiderül: fegyverek, golyóálló mellények beszerzéséről, valamint bombakészítésről értekeztek.

Mint arról beszámoltunk, a DIICOT – a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) – által gyűjtött megfigyelési adatok nyomán kedden ütött rajta a fiún. Boicea egy Gazda Islamica (Iszlám Gazda) című blogon 2014-ben arab nyelven vallott arról, hogyan vált muzulmánná, ahol az iszlám vallás felvétele után kapott nevén mutatkozott be. “A nevem Omár al-Farúk, 16 és fél éves vagyok. Ortodox kereszténynek születtem, és muzulmánná váltam, miután rátaláltam az igazságra” – olvasható a bejegyzésben.

Mint ecsetelte, egy Omár Hamádi nevű, románul jól beszélő ismerősétől hallott először a szíriai történésekről, ezt követően kezdett el foglalkozni a témával. Öt hónapi kutatás után rátalált egy videóra, amelyen a Bassár el-Aszad elnökhöz hű szíriai hadsereg tettei voltak láthatók, és ekkor – mint fogalmazott – rájött, hogy a kormányhadsereg “nem az iszlámot képviseli”. Ezért elkezdett kutakodni a romániai muzulmánok után. Ekkor bukkant rá “nővérére”, Damian Mayára, aki három hónapig oktatta az iszlám hit alapjaira, ezt követően pedig a fiú át is tért. “Köszönöm Allahnak, hogy minden rosszal le tudtam állni, az alkohollal, a dohányzással és a drogokkal” – írta.

(MTI – Krónika nyomán)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s