Hitleri megközelítés a mini Schengen gondolata, mondja a magyar alkotmányjogász

image

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az Európai Unión belüli mini Schengenről szóló elképzelés hasonlít ahhoz a hitleri szemlélethez, amely szolgaállamokra és vezető államokra osztja a kontinenst.

Rendkívül aggasztóak az elmúlt időszakban tapasztalható megnyilatkozások, amelyek megvonnák a személyek szabad mozgásának jogát az Európai Unió polgárainak egy részétől – mondta a Vasárnapi újságban ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a schengeni övezet átalakításával kapcsolatos felvetésekről.

A legdöbbenetesebb, hogy az övezetet alapító országok egyikéből, Hollandiából származik az ötlet, amely, úgy tűnik, egyre több támogatóra talál a schengeni magállamok körében. Sőt, azt látni, hogy Schengent egyfajta zsarolási potenciálként alkalmazzák, és vívmányai megvonásával büntetni kívánják azokat az országokat, amelyek nem tagozódtak be például az „ostoba kvótarendszer” tekintetében, vagy más vállalhatatlan migrációs politikai elképzelés vonatkozásában – mondta.

Az Ön böngészője nem támogatja a hanganyag lejátszását!

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász mini Schengenről – Vasárnapi újság

Ifj. Lomnici Zoltán ezek az álláspontok nemcsak az EU létét veszélyeztetik, hanem már rövid távon az euróra is komoly hatással lehetnek. Úgy véli, Schengen erodálása magával vonhatja az euró visszaszorulását vagy megszűnését.

Az alkotmányjogász emlékeztetett rá, hogy a felvetések szerint az EU újra visszatérne a kétsebességes Európához, a magállamok létrehoznának egy mini Schengent. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az Európai Bizottság állásfoglalása szerint a határok lezárása csak a legvégső eszközként alkalmazható, és csak átmeneti időre. A most meglebegtetett terv azonban azt jelentené, hogy visszatérnénk a vasfüggöny korszakához – nem az illegális bevándorlókkal, hanem az őshonos európai uniós lakosokkal szemben. Újra több kilométeres sorok lennének a határokon – tette hozzá.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az a szemléletmód, hogy vannak az elit államok és vannak az alárendelt országok, vagy a klubon kívüli uniós tagállamok, “sajnos, mégiscsak, bizonyos értelemben, ha távolról is, de hasonlít ahhoz a hitleri megközelítéshez, amely szolgaállamokat jelölt meg és vezető államokat”.  Az alkotmányjogász szerint lehet, hogy sokan felkapják a fejüket erre a felvetésre, de mivel Németország, úgy tűnik, támogatja a mini Schengen megnevezésű kezdeményezést, azon is el kell gondolkodniuk, hogy alacsonyabb rendűnek ítélnek-e a jövőben egyes uniós tagállamokat. Ez ugyanis nyilván nagyon rossz emlékeket keltene nagyon sok kelet-európai állampolgárban.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s