Evakuálják a kormányellenes terroristákat Homszból – ENSZ-felügyelet mellett

image

A képen a szír kormányerők katonái

Az erőteljes orosz légicsapások és a Szíriai Arab Hadsereg (a kormányzati csapatok) szárazföldi támadásainak következtében menekülnek az ostromlott iszlamista terroristák a Homsz kormányzóság hasonló nevű székvárosából, Homszból. A múlt héten az ENSZ közvetítésével létrejött tűzszüneti egyezmény értelmében nem sokkal ezelőtt tizennégy kormányzati autóbusz érkezett Homsz egyik elővárosába, ahonnan evakuálják az iszlamistákat Idlib kormányzóságba – jelenti az El-Mászdár szíriai hírportál.

A Bassár el-Ászád törvényes kormánya és annak hadserege ellen felkelő Szabad Szíriai Hadsereg és a Dzsabhát en-Nuszrá nevű, az El-Ká’idá szíriai alszervezetének számító dzsihádista terroristáit, főként sebesültjeit, valamint a várost elhagyni szándékozó több száz polgári személyt Homsz városából a damaszkuszi kormány által rendelkezésre bocsátott autóbuszokon ezekben az órákban kezdték meg elszállítani Idlib kormányzóság területére.

Az autóbuszokkal ma hajnalban az ENSZ segélyszervezetének munkatársai is megérkeztek Homsz El-Vá’er nevű elővárosába, ahol fölszállítják a járművekre a főként sebesült iszlamista lázadókat, illetve a várost elhagyni kívánó polgári személyeket. A múlt héten az ENSZ égisze alatt létrejött átmeneti tűzszüneti egyezmény értelmében Homsz városából két ütemben szállítják el a Szabad Szíriai Hadsereg és a Dzsabhát en-Nuszrá nevű dzsihádista terrorszervezet sebesült harcosait, illetve a valamilyen okból kifolyólag távozni kívánó civileket. Ma kerül sor az evakuálás első ütemére.

Az AP hírügynökség tegnap készült fényképe arról tanúskodik, hogy Bassár el-Ászád katonái lassan, de biztosan Homsz városából is kifüstölik az iszlamistákat, s a székváros egyes negyedeiben a harcok során szinte teljesen kiégett, lerombolt üzletek redőnyeire már ráfestették a hivatalos, a kétcsillagos szíriai zászlót. Az ABC hírügynökség röviddel ezelőtt jelentette, hogy a tűzszüneti egyezmény értelmében mai nap folyamán 320 iszlamista fegyveres és mintegy 300 civil személy hagyhatja el a nem is olyan régen még „a forradalom fővárosának” mondott Homsz városát.

A terroristák utolsó Homsz városbeli állásából, El-Vá’er elővárosból az egyezmény értelmében több száz polgári személy és fegyveres lesz evakuálva. Talál Bárázi, a helyszínen tartózkodó újságíró szerint a kiürítés két ütemében mintegy hétszáz ember, köztük négyszáz nő és gyermek, illetve háromszáz iszlamista fegyveres hagyhatja el a várost. A sebesültekért már megérkeztek az első mentőautók.

El-Kudszi – Kuruc.info

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s