Ötezren csatlakoztak az ISIS-hez Európából

image

A The Soufan Group nevű new-york-i biztonsági tanácsadó cég jelentése szerint „más terrorista csoportok álmodni sem mertek volna az Iszlám Államéhoz hasonló népszerűségről a külföldről érkező támogatók körében”.

A dokumentum szerint 27 -31 ezer közöttire tehető azoknak a világ 86 országából érkezett harcosoknak a száma, akik Irakba és Szíriába utaztak, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez.( Tavaly júniusban még csak 12 000 ilyen emberről tudott egy hasonló tanulmány.)

A legtöbben – hozzávetőleg 8 ezren – a Közel-keletről és Észak-Afrikából mentek Szíriába és Irakba harcolni. Ötezren Európából, 4700-an a volt szovjet köztársaságokból csatlakoztak a szélsőséges iszlamista szervezethez.

Az amerikai tanácsadó cég szerint az ISIS-hez csatlakozott külföldi harcosok 20-30%-a tér haza, s ezzel nagy biztonsági kockázatot jelentenek az anyaországukban, mivel egyre több terrorcselekményre készül az ISIS külföldön. Mint ismert, ez a szervezet követte el a 130 halálos áldozattal járó támadásokat novemberben Párizsban, és a szervezet tagjai Iraktól Bangladesig követnek el merényleteket.

Az ISIS elsősorban a közösségi oldalakon toboroz harcosokat, ezért is kezdeményezett Európa még ebben a hónapban tartandó tárgyalásokat a Facebook-kal és a Google-val. Ugyanakkor a dzsihadisták a személyes meggyőzés erejét is jól használják, közvetlen emberi – szomszédi, rokoni, baráti -kapcsolatakon keresztül igyekeznek rávenni minél több embert, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez.

(Forrás: AFP/Yahoo)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s