Megbízás egy hadseregnyi fegyverre a szomszéd muszlim medikusnál

image

Hogyan lesz a 30 éve Horvátországban élő horvát-jordániai kettős állampolgár muszlim medikusból a nemzetközi fegyverkereskedelem egyik nagyágyúja?

Elképesztő dokumentumra bukkant a horvát rendőrség a zágrábi Jutarnji List beszámolója szerint. O. H., a családjával 30 éve az országban élő 56 esztendős jordániai egészségügyi technikus zagorjei hétvégi házában. A líbiai hadügyminisztérium által kiadott papaír a nemzetközi fegyverkereskedelemben használatos dokumentum – angolul and user certificate -, amely több millió golyó Kalasnyikovokhoz, több százezer gránát RPG-hez, 500 Igla típusú föld-levegő rakéta, 300 Konkurs tankelhárító rakéta, 25 darab ZU 23 milliméteres légvédelmi ágyú, rengeteg többcsöves GRAD rakétavető, gránát és 122 milliméteres rakéta megrendelését szolgálja Líbia számára Kínából. A fegyverkereskedelemben az EUC rövidítésként ismert dokumentum azt a célt szolgálja, hogy a vevő által felkért közvetítő igazolni tudja magát az eladónál. Természetesen mindez feltételezi azt is, hogy a vásárló országgal szemben nincs érvényben fegyverembargó.

Őszinte véleményt írt a muszlim nő, el kellett tűnnie

Simi Rahman egy kaliforniai Pasadenában (Kalifornia) praktizáló gyermekorvos. A Facebook oldalán tett közzé egy nyílt levelet, amelyben személyes példáján át mesélte el az iszlám alapvető problémáját. Levele elején felteszi a kérdést, miszerint „Hogyan különböztetsz meg egy radikális muszlimot egy mérsékelt, békeszerető muszlimtól?” A válasz nem meglepő, mégis elgondolkodtató: sehogy.

A dokumentumnak kiemelt jelentősége van, ezért az illegális fegyverkereskedelemben a leggyakrabban hamisított papír. A félrevezetés célja, hogy a közvetítő által legálisan megvásárolt fegyverek a leírtaktól eltérő kezekbe juthassanak. A Horvátországban megtalált dokumentum a Kadhafi utáni időkben keltezik, a líbiai hadügyminisztérium adta ki és Kína a címzett. A dokumentumban Líbia megrendeli a felsorolt fegyvereket, kijelenti, hogy azokat saját céljaira vásárolja, valamint garantálja, hogy azok nem kerülnek harmadik félhez.

A Jutarnji kitér arra is, hogy Horvátországnak is van tapasztalata az illegális fegyverkereskedelemben, mert a délszláv polgárháború idején meghirdetett embargó idején hasonló módon tudott fegyverhez jutni Argentínából és Kelet-Európából, többnyire panamai közvetítéssel.

O. H. azt mondta a dokumentumról, hogy régi, ő korábban foglalkozott legális fegyverkereskedelemmel, az EUC-t pedig e-mailben kapta. A történetben az a furcsa, hogy a dokumentumot nem az arra Líbiában felhatalmazott személyek írták alá.

A férfi zágrábi otthonában tartott házkutatás folyamán a rendőrök egy „Útmutatás a túlvilágra való távozásra való felkészüléshez” című arab nyelvű szöveget is találtak, amelyről O. H. azt állította, hogy az internetről töltötte le. A férfit pénteken tartóztatták le, de nem az útmutató végett, hanem a nála talált kiskaliberű pisztoly, a hozzávaló 88 golyó és puskára illeszthető gránát volt az indok.

A horvát belügyminisztérium hétfőn este kiadott közleménye szerint O. H. horvát-jordániai kettős állampolgár, a horvát állampolgárságot 1996-ban szerezte meg. O. H. nemrégen önkéntesnek jelentkezett, a migránsválságban kívánt segíteni a opatovaci befogadótáborban. A horvát hatóságok még nem hagyták jóvá kérelmét, mert minden személyt, legyen az tolmács, vagy önkéntes segítő, előbb biztonsági ellenőrzésnek vetnek alá. Az illegális fegyvertartás miatti feljelentés eredményezte a letartóztatást és a további vizsgálatokat.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s