Újabb áldozatot szedett egy “egészségfelmérés”

image

“Beleestem a csapdába, pedig úgy érzem, nem vagyok elesett” – mondta Julianna az M1 Kosár című fogyasztóvédelmi magazinnak. Egy idős, nyugdíjas asszony történetét ismerhetik meg, akinek a már jól ismert, egészségfelmérésre invitáló telefonbeszélgetés után kezdődött már több mint egy éve tartó kálváriája.

Az idős asszonyt Pécs belvárosába invitálta egy cég egészségfelmérésre. A 70 éves asszony elment, mivel több komoly betegsége is van, és egy ideje már aludni is csak speciális légbefújó géppel tud. Az asszony azt meséli, hogy rövid előadás után személyes konzultációra hívták. Ott egy fémszerű rudat kellett megfognia.

A „vizsgálat” után az eredmény az lett, hogy neki víztisztítóra van szüksége. Már a helyszínen elkezdtek számolgatni, 250 ezer forintról indultak azzal az ígérettel, hogy most korábban megkaphatja azt a terméket, amelyet egyébként az asszony nem is akart megvásárolni. „Mondtam is nekik, hogy én  elállok ettől” – mondta határozottan az asszony.

Az ott dolgozók olyan félelemkeltően léptek fel, hogy kikényszerítették az aláírását, és százezer forint előleget kértek tőle. Mivel az idős hölgynél nem volt készpénz, egy férfi elkísérte a közeli bankautomatához. “És mikor levettem a százezer forintot, ő látta a cédulán, amit, ugye, kapok, hogy mennyi maradt még a számlámon. Hát akkor vegyem le a 32 ezret is, de olyan nyomatékkal, hogy akkor én már a jövő héten megkapom a tisztítót, beszerelik” – meséli történetét Julianna. „Mint a kakasok, úgy ketten-hárman körülvettek. Nincs ellentmondás, én ezt kifizettem és úgy beszéltek, hogy lekezelően. Hát, ugye mi lett belőle, sírva fakadtam és eljöttünk” – emlékezett vissza a nő.

Egy ember több cég

A Juliannával között szerződés több pontja kísértetiesen hasonlít azokra az iratokra, amelyeket más egészségfelméréssel egybekötött termékbemutatókon szoktak aláíratni az idősekkel. Ezeken több százezer forintért próbálnak eladni nekik víztisztítót, vagy éppen mágneses nyaki gyűrűt. Az üzletág egyik szereplője K. Attila, akinek a neve több hasonló ügybe is feltűnik, különböző vállalkozások vezetőjeként. Ő a legfrissebb adatok szerint most csak abban a cégben van jelen, amelyikkel Julianna kötött szerződést.

Az ügy fontos eleme, hogy a megállapodással komoly gond van, mert a fejlécen más név szerepel, mint egy sorral lejjebb. Így az sem világos melyik céggel kötött szerződést az asszony. Egy dolog azonban változatlan, ez a vállalkozás is jól megy, mint azt egy a cégcsoport logójával ellátott méregdrága, többmilliós terepjáró is mutatja.

Ilonát és Verát is átverte

Bányavölgyi Istvánné Ilona is megjárta egy egészségfelméréssel. A 83 éves asszonynál néhány éve súlyos csontritkulást állapítottak meg, azóta minden olyan lehetőséget megragad, amely a gyógyulását segítheti. Csobánkáról utazott Budapestre a vizsgálatra. „Mondja az orvos, hogy az ásványi só kevés bennem, úgyhogy azt kellene pótolni. Erre megszólal a fiatalember, hogy erre pont van egy víztisztítónk, és hát ez kell, és majd gyógyulni fog” – mesélte.

Ez a cég hasonló módon próbált üzletet kötni, és a szerződésen szintén K. Attila neve szerepelt. De szinte pont ilyen szerződése volt Kováts Verának is. Vera is egy olyan céggel szerződött még a nyáron, amelyben K. Attila neve szintén szerepelt. Neki egy mágneses nyaki gyűrűt adtak el, az árat 370 ezer forintban állapították meg.

A hivatalok passzoltak

A legaggasztóbb, hogy a készülékről nem bizonyítható, hogy valóban használ. Ilona szerződését jogi szakember is megnézte. Bacskó László ügyvéd szerint mindenképpen érdemes fellépni a vállalkozóval szemben, mert tisztességtelenül kereskedett – olyan árut értékesített, amellyel kapcsolatban feltehetően valótlanul állította, hogy alkalmas a betegség gyógyítására.

Julianna is próbált segítséget kérni több helyen.  A Baranya megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségétől azt a választ kapta, hogy nem illetékesek az ügyben, amit áttettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságához. Utóbbi szintén továbbtolta a panaszt, a budapesti igazgatósághoz, ahonnan egy éve nem jön válasz.  A hivatalt az M1 stábja is kereste, de azt a választ kapta, hogy az információ kiadása adótitkot sértene, így nem adhatnak tájékoztatást.

Hiába kapott észbe – levelezés van, pénz nincs

Julianna a szerződés aláírása után, még aznap megírta az elállási szándékát a vásárlástól, és attól fogva végeláthatatlan levelezés kezdődött. A cég kijelentette, hogy nem adja vissza a pénzt. Később meggondolta magát, és azt írta, termékcserét el tud képzelni, vagy a foglalót 15%-os kötbér ellenében visszaadja. Rejtély, minek alapján számoltak, a 132 ezer forint helyett ugyanis 55 ezret ajánlottak visszafizetésre. Hogy mit cserélnének mire, az szintén nem világos, mivel Julianna azt mondja, semmit nem kapott.

Az M1 kérdéseivel a céget is megkereste, de ott azt a választ adták, hogy Juliannát saját kérésére kísérték el a bankautomatához, valamint, hogy többször próbálták átadni a víztiszítót, de az asszony nem vette át. Julianna állítja, ebből semmi nem igaz.

Nem idős embereket, hanem jutalékot látnak az üzletkötők

Kalamár Hajnalka pszichológus rengeteg korrekt termékbemutatókat tartó cégről tud, de a másik oldalt is ismeri. Tisztában van vele, milyen eladástechnikával dolgoznak az inkorrekt cégek, melyek kifejezetten az idős emberekre utaznak – ismertette a műsorban.

„Jönnek egymás után az igenek, és egyszer csak észrevétlenül olyan helyzetbe kerülünk, amikor már annyi igent mondtunk, hogy úgy érezzük, nagyon kellemetlen lenne azt mondani, hogy, igen, ezeket mind szeretnénk, de azt a gyógyászati eszközt több százezer forintért már nem” – világít rá a módszerekre a szakember.

Kalamár Hajnalka azt hangsúlyozta, hogy az üzletkötőknek egy céljuk van: eredményt és profitot termelni. Ők nem idős embereket látnak, csak számokat és jutalékot. Az igazán tisztességtelen az, hogy ezek a cégek nem biztosítanak „szabadulási lehetőséget”. Ha hazamegy a nyugdíjas, és rájön, hogy valami oltári nagy butaságot csinált, akkor már nincs visszaút – tette hozzá.

Reklámok

Újabb áldozatot szedett egy “egészségfelmérés”” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Érdekes! – igaz,h én csak 64 vagyok,de mindig én szivatom meg ezeket az “üzletkötőket”!!! – Jókat eszem,iszom,de úgy indulok el,h semmit nem veszek! – ott viszont úgy csinálok,mintha nagyon érdekelne a dolog,de sem címet,sem telszámot nem adok,de kérek minden elérhetőséget,mert “csak a jövő héten fogok kapni egy komolyabb összeget” – had fenjék a fogukat a zsíros falatra!!! – azután sietve távozok!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s