Nógrádi: elég volt az EU humanista szerepéből

Két újabb gyanúsítottat keres a belga és a francia rendőrség a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben, mindkét férfi járt korábban a magyar–osztrák határnál Salah Abdeslam, a terrorcselekmények egyik feltételezett elkövetője társaságában – jelentette be a belga szövetségi ügyészség csütörtökön.

A vizsgálat jelenlegi állása alapján a terrorista kétszer is járt szeptemberben Magyarországon olyan emberek társaságában, akiknél hamis személyazonosító okmány volt. A két hamis okmány Samir Bouzid és Soufiane Kayal névre volt kiállítva, akiknek a hatóságok szerint közük volt a párizsi merényletekhez.

Ennek kapcsán Nógrádi György bizton­ságpolitikai szakértő lapunknak elmondta: csak egy opció a lehetségesek közül az, hogy a menekültkáosz azért alakult ki, hogy a migránsokkal együtt a terroristákat is becsempészhessék Euró­pába. Véleménye szerint napról napra nő a biztonsági kockázat a kontinensen, amelyet csak úgy lehet csökkenteni, ha a „humanista szerep eljátszása” helyett az unió azonnal megkezdi külső határainak védelmét, és hazaküldi a gazdasági bevándorlókat.

Görögország, vélhetően a kritikák hatására, december 3-án kérte az EU segít­ségét. Közölte, hogy mivel az unió 28 tagállama megosztott, nincs értelme közös biztonságpolitikáról beszélni, ráadásul évek óta zajlik a vita a közös lehallgatási rendszerről, de ennek megvalósulására nem lát esélyt.

Amíg ezrek jönnek be naponta Európa, szinte lehetetlen ellenőrizni a menekülteket – Fotó: Kurucz Árpás

Amíg ezrek jönnek be naponta Európa, szinte lehetetlen ellenőrizni a menekülteket – Fotó: Kurucz Árpás

– Szinte minden tagállamban vannak emberei az Iszlám Államnak, akik készen állnak az akciókra. A terroristák tökéletesen otthon vannak egyes balkáni államokban, Bosznia-Hercegovinában még kiképző táboruk is volt – közölte Nógrádi György. Beszélt arról is, hogy a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat vezetője egy konferencián kifejtette: amíg napi tízezren jönnek be az országba, lehetetlen ellenőrizni a migránsokat.

A bajor rendőrfőnök szerint pedig az, hogy eddig még nem történt terrorcselekmény az országban, csak a jó rendőri és elhárítási munkának, valamint a szerencsének köszönhető. Nógrádi György kiemelte, hogy a bevándorlók tömegével kapcsolatban megváltozott a közhangulat, a lakosság mellett a politikusokat is egyre kevésbé érdekli a politikailag korrekt közbeszéd.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s