Cáfolják Manszúr molla halálát

Az afganisztáni tálibok szombaton közzétettek egy hangfelvételt, amelyen állításuk szerint vezetőjük, Ahtar Manszúr molla beszél, és maga cáfolja a kabuli kormány egy szóvivőjének állítását, miszerint meghalt volna egy tálib parancsnokok közt kirobbant lövöldözésben.

„Hamisak azok a híresztelések, melyek szerint megsebesültem vagy meghaltam volna Kuslakban” – jelenti ki egy férfihang abban a 16 perces hangfájlban, amelyet elektronikus üzenetben küldött el egy tálib szóvivő az afganisztáni médiának.

Az afgán hírszerző szolgálatok több magas rangú vezetője és több tálib forrás is azt állította a héten, hogy Manszúr molla súlyosan megsebesült egy tálib parancsnokok között kirobbant lövöldözésben.

Az afgán kormány egy szóvivője, Szultan Faizi ennél is tovább ment pénteken, amikor Twitter-üzenetében forrásainak megnevezése nélkül azt mondta, hogy belehalt sebesüléseibe az afganisztáni tálibok első számú vezetője. Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője viszont az AFP megkeresésére tagadta, hogy Ahtar Manszúr megsebesült volna.

Kétkednek a hitelességben

A szombaton közzétett, cáfolatnak szánt hangfelvételt mindazonáltal fenntartásokkal fogadták Kabulban.
A tálib mozgalom korábban több mint két éven át titokban tartotta nagy hatalmú egykori vezetőjének, Omar mollának 2013-ban bekövetkezett halálát, amit csak idén, július 31-én ismertek el.

Ahtar Manszúr ezt követően lépett hivatalosan Omar molla helyére, mindaddig Omar helyetteseként emlegették. Kinevezését mindazonáltal a lázadók több csoportja, közöttük Omar molla családja is ellenezte, akárcsak a szélsőséges szunnita szervezet több katonai vezetője.

Forrás: Mégsem halt meg a tálib vezér?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s