Béketárgyalások kezdődnek Jemenben

December 15-én béketárgyalások kezdődnek a jemeni háborús felek között Svájcban, hogy véget vethessenek a már kilenc hónapja tartó konfliktusnak – közölte Ismail Ould Cheikh Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja hétfőn.

A különmegbízott felhívta a feleket, hogy attól az időponttól kezdve tartsanak be egy humanitárius fegyverszünetet, ami a tárgyalások lefolytatásához biztosítana megfelelő környezetet.

A tárgyalásokon csak a jemeni küldöttségek vennének részt,és nem a feleket támogató külföldi erők.

Az ENSZ megbízott élesen bírálta azt a vasárnap reggel történt gyilkosságot, aminek Jemen második legnagyobb városa, Áden térségének a kormányzója, Jaafar Mohammed Saad esett áldozatul. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

“Az eset mutatja, hogy milyen veszélyekkel nézhet szembe Jemen, ha nem ülünk le gyorsan a tárgyaló asztalhoz” – fogalmazott az ENSZ-megbízott.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.

Forrás: Béketárgyalások kezdődhetnek Jemenben

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s