Az iráni olajminiszter szerint országának minden joga megvan arra, hogy visszaszerezze a szankciók miatt kiesett részesedését

image

Az iráni olajminiszter a termelési kvóta tiszteletben tartására szólította fel a szervezet tagjait.

A nyersolaj ára kevesebb mint felére csökkent tavaly nyár óta a világpiaci túlkínálat miatt. Az OPEC ugyanis – szakítva hagyományosan követett olajár-szabályozó termelési politikájával – részesedésének megvédését helyezte előtérbe a piacra újonnan belépett termelőktől. Ebben az alacsony olajárat használja fegyverként a viszonylag magas kitermelési költséggel dolgozó új források, mint például az amerikai palaolaj kiszorítására a piacról.

Az OPEC pénteki bécsi közgyűlése előtt Bijan Zanganeh iráni olajipari miniszter a termelési kvóta tiszteletben tartására szólította fel a szervezet tagjait. A napi 30 millió hordós kvótához képest az OPEC ténylegesen több mint napi 31 millió hordó olajat termel.

A miniszter szerint a bécsi tanácskozáson két különböző nézet ütközött meg egymással. Az egyik egy felső termelési limit betartását szorgalmazta a piac stabilizálása és a túltermelés enyhítése érdekében. A közgyűlés végül ezt a javaslatot nem támogatta. “A piac erre számított, és a következményekért a kvótájuk felett termelő országokat terheli a felelősség” – idézte az olajminiszter szavait az iráni Shana hírügynökség. “Mindenki pontosan tudja melyik országokról van szó” – tette hozzá.

Az iráni olajminiszter szerint Iránnak minden joga megvan arra, hogy visszaigényelje az ellene elrendelt szankciók miatt 2011 végén elveszített világpiaci részesedését és ezt szem előtt tartva a kiviteli korlátozások feloldását követően napi egymillió hordóval meg is fogja növelni a termelését.

Az Iránnal júliusban született atomenergetikai megállapodással összhangban a szankciók feloldása 2016-ban esedékes.

(MTI)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s