Törésvonalak

IMG_20151205_092002
Törésvonalak jelentek meg Európában. Szemmel látható, nyílt és mély törésvonalak. Talán nem is kellene ezen nagyon csodálkoznunk, hiszen az utóbbi hónapok történései alapján mindez sejthető volt.

Az ukrajnai konfliktus, a szíriai háború, a bevándorlási hullám és az egyre súlyosabb terrortámadások mind-mind azt vetítették előre, hogy előbb-utóbb újra visszatér a valódi politikai diskurzus Európába, s olyan viták alakulnak ki, amelyeket kontinensünk a hidegháború óta nem tapasztalt. Az utóbbi huszonöt évben ugyanis gazdasági kérdések álltak az európai politikusok tárgyalásainak középpontjában. Kelet-Európát szép lassan „bekebelezte” a Nyugat, EU- és NATO-tagságot adott neki, megszerezte piacait, mi, magyarok, lengyelek, szlovákok pedig örültünk annak, hogy részesei lehetünk az egyre szorosabb integrációval járó európai struktúrának. Vita nem volt, feszültség is alig. Gazdaságaink szépen fejlődtek, beléptünk a kapitalizmus világába, Németország pedig a legerősebb gazdasági hatalomként mutatta az irányt minden uniós tagállamnak. A mind szorosabb integráció, az „európai álom”, a liberalizmus terjeszkedése sajnos azzal is járt, hogy a nemzetállamok függetlensége, a szuverenitás, a nép akarata és a valódi demokrácia mind-mind veszélybe került.

Most egy olyan Európában találjuk magunkat, ahol sokan még mindig Németország iránymutatására várnak, holott Berlin tekintélye már hónapokkal ezelőtt súlyos csorbát szenvedett. A menekültválság okozta kaotikus helyzetben – amelyre gyakorlatilag csak Magyarország készült fel rendesen és időben – a központi irányítás nélküli Európában a legtöbb uniós tagállam tanácstalanul áll az események előtt, vagy fejvesztve kapkod. Egyesek az Iszlám Állam elleni szíriai hadjáratban látják minden probléma megoldását, mások a terroristák hajtóvadászatának összehangolásában, de vannak, akik a Törökországnak felajánlott EU-csatlakozási tárgyalásokat, netán egy schengeni övezeten belüli mini-Schengen kialakítását gondolják célravezetőnek. Mindeközben a logikusan gondolkodó britek, dánok és svájciak mindent megtesznek annak érdekében – népszavazások és kormányzati lépések formájában –, hogy minél inkább távol tartsák magukat az EU-tól és annak mindenkire nézve kötelező döntéseitől. Az európai intézmények vezetői pedig tovább harsogják kedvenc jelszavukat, a „Még több Európát!”. Ebben a helyzetben azonban egyáltalán nem csodálkozhatnak azon, hogy mindenki megelégelte a még több Európát. Európa ugyanis a valódi problémák kezelésében, a kontinens biztonságának teljes összeomlásával fenyegető helyzetben, a keleti szomszédságunkban folytatott polgárháború idején teljes kudarcot vallott.

A megoldás már régen a szemünk előtt lebeg, de csak most kezdték meglátni az európai vezetők. A schengeni övezet külső határainak lezárásáról és erős védelméről van szó. Az uniós belügyminiszterek szerencsére kiálltak tegnap az övezet egységének megőrzése mellett, de a külső határok védelme egyelőre nem megoldott, pedig ez lenne a kötelessége Schengen külső tagországainak, mint például Görögországnak. A görögök feladatát most éppen a macedónok látják el, akik sem Schengen-, sem EU-tagok, hála azonban nem jár nekik. A Görögországba és Olaszországba telepített közös európai határszolgálattal, amelyben minden uniós tagállam részt venne, illetve – az ausztrál példát követve – a Dél-Európa partjaihoz érő minden egyes csempészhajó visszafordításával rengeteg problémát meg lehetne oldani. A javaslat talán kegyetlennek és embertelennek tűnik, de Európa nem felelhet az egész világ biztonságáért és jólétéért, és nem kockáztathatjuk tovább az európai egység széttöredezését.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s