Tovább gyűrűzik a FIFA-botrány

Csütörtök hajnalban Zürichben újra lecsapott a rendőrség. FIFA-tisztségviselőket tartóztattak le és várhatóan egy tucatnál is több ember ellen emelnek vádat.

A FIFA végrehajtó bizottsága éppen Zürichben ülésezik, mert válaszként a május óta tartó korrupciós botránysorozatra, a testületnek áldást kell adnia a szövetség  reformintézkedéseire. Erre mi történik?

A The New York Times svájci illetékesekre hivatkozva csütörtök reggel azt közölte, hogy néhány embert már le is tartóztattak ugyanabban a zürichi luxusszállodában, ahol májusban több FIFA-illetékest vettek őrizetbe.

A rendőrök reggel hat órakor érkeztek a Baur au Lac hotelbe mellékbejáraton át. A szálloda egyik vezetője felszólította az előtérben tartózkodókat, hogy a “rendkívüli helyzetre” való tekintettel hagyják el az épületet.

Várhatóan egy tucatnál több ember ellen emelnek vádat, vagyis az érintettek számát illetően kétszeresére dagad a FIFA-t megrengető botrány.

A svájci hatóságok szerint hivatalban lévő és volt FIFA-elöljárók kerültek a rendőrség célkeresztjébe zsarolás, pénzmosás és csalás miatt. Az újabb vádak várhatóan a dél- és közép-amerikai sportági vezetőket fogják sújtani leginkább.

A The New York Times a délelőtt folyamán azt írta, értesülése szerint a két letartóztatott a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout. Hawit az észak-, közép-amerikai és karibi szövetség (Concacaf) elnöke, Napout pedig a dél-amerikai szövetség (Conmebol) vezetője. Az amerikai lap azt írta, mindkét FIFA-alelnök befolyásos tagja a végrehajtó bizottságnak.

Az ügyészség közlése szerint mindkettejükkel szemben vesztegetés a vád.

Két nappal a FIFA május végi tisztújítása előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Ugyanaznap a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Az események hatására Sepp Blatter, a négy nappal megválasztása után lemondott posztjáról.

Októberben a FIFA Etikai Bizottsága Blatter mellett az UEFA elnökét, a FIFA alelnöként Michel Platinit is felfüggesztette.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s