Terrorista kapcsolatok és IÁ-s zászló: fegyverarzenált találtak a kaliforniai támadóknál

A kaliforniai merénylet elkövetőjénél az Iszlám Állam fekete zászlaját látták a szomszédok. Nyomozók kiderítették azt is, hogy a férfi kapcsolatban állt a terroristákkal és újabb támadásra készült.

Miután Syed Farook otthagyta a San Bernardinóban rendezett közegészségügyi rendezvényt, visszatért 27 éves feleségével és tüzet nyitott. A karácsonyi partin 14 ember életét vették el.

A The Sunnak nyilatkozó szomszéd elmondta, hogy a garázsukban látta az Iszlám Állam fekete zászlaját is. A rendőrség a házkutatások során kész fegyverarzenált talált a párnál: 6000 töltényt és egy tucatnyi csőbombát foglaltak le a hatóságok. Farookról az is kiderült, hogy radikáli muszlim, aki nemzetközi terroristákkal tartotta a kapcsolatot.

Az amerikai születésű fegyveres az elmúlt évben Szaúd Arábiába és Pakisztánba utazott, ahol elvette feleségül a másik támadót, Tashfeen Malikot.

A támadás során mindketten katonai egyenruhát viseltek és maszkokat. A lövéseket AR-15 géppisztolyokkal és más kézi fegyverekkel adták le. A 65-75 golyó kilövésével 14 embert megöltek és 21 továbbit megsebesítettek.

A helyszínen hagytak egy csőbombát is, amelyet egy távirányító segítségével robbantottak volna fel, de a készülék elromlott.

Az információk szerint Farook és a felesége egy hathónapos csecsemőt hagytak a rokonaiknál a támadás reggelén.

A San Bernardino-i rendőrfőnök Jarrod Burguan elmondta, a férfi újabb támadásra készült. Az FBI órákon keresztül hallgatta ki a férfi testvéreit és szüleit.

A család ügyvédje szerint a támadás hírére az összes rokonnak az jutott az eszébe, hogy biztos amiatt dühödött fel a férfi, mert a munkatársai már több ízben megjegyzést tettek a szakállára.

Időközben az is kiderült, hogy a támadást megelőzően két héttel Farook éles vitába került az egyik kollégájával, a messianisztikus zsidó Nicholas Thalasinossal. A férfi több ízben éles kritikát fogalmazott meg a muszlimokkal és az iszlámmal kapcsolatban.

Az FBI ügynökök úgy tudják, Farook több nemzetközi körözés alatt álló terroristával is kapcsolatban volt telefonon és a közösségi oldalakon keresztül.

a rendőrség által lefoglalt csőbombák

Egy nő, aki a Farook család utcájában lakott ezt mondta: „Úgy emlékszem, egy arab, vagy pakisztáni feliratú fejete zászló lógott a garázsukban. Azt hiszem, az Iszlám Állam zászlaja lehetett.”

ATV nyomán

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s