“Megmenekülhet” az orosz gazdaság, hiába zuhan az olaj ára

image

Úgy tűnik, hogy megmenekül az orosz gazdaság, a Moody’s is optimistább.
Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Oroszország “Ba1/Not Prime” szintű, vagyis nem befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását a Moody’s Investors Service, elsősorban az orosz külső fizetési helyzet stabilizálódásával indokolva a lépést. A nemzetközi hitelminősítő tegnap éjjel Londonban közölte azt is, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette az orosz szuverén kötvénykötelezettségek besorolásait.

mdv

Stabilabb a helyzet
Az osztályzati kilátás javításához fűzött indoklásában a Moody’s kiemelte azt a véleményét, hogy az Oroszországban végbement makrogazdasági kiigazítás enyhítette az olajárak zuhanása által a hivatalos devizatartalékokra gyakorolt hatást, és ez stabilizálta az orosz gazdaság külső finanszírozási pozícióját. A cég szerint emellett csökkent a valószínűsége annak is, hogy az orosz gazdaságot vagy annak finanszírozását a következő 12-18 hónapban további intenzív sokk érné, például újabb külső szankciók formájában, tekintettel arra, hogy valamelyest enyhült a kelet-ukrajnai konfliktus.
Az orosz hivatalos devizatartalékok a tavalyi év vége és október vége között a Moody’s által korábban vártnál sokkal kisebb mértékben, 20 milliárd dollárral 308 milliárd dollárra csökkentek – áll a hitelminősítő elemzésében. A cég kiemeli, hogy tavaly még 129 milliárd dollárral zuhant az orosz devizakészlet.
Azért még van miért aggódni
Mindemellett a háztartási szektor feszes pénzügyi helyzete miatt meredeken esett az import, és ezt a beruházási kiadások zuhanása kísérte. Ez azt jelenti, hogy a folyómérleg-egyenleg többlete az idei év első kilenc hónapjában jórészt fedezte a kormány, a bankok és a vállalati szektor külső adósságtörlesztési kötelezettségeit.
Ennek eredményeként ebben az időszakban 77 milliárd dollárral, a tavaly júniusi tetőzés óta pedig több mint 200 milliárd dollárral csökkent az orosz bruttó külső adósságállomány, még tovább enyhítve az orosz vállalati és bankszektor refinanszírozási kockázatait – hangsúlyozzák a Moody’s elemzői. A cég szerint emellett a viszonylagos stabilitás Kelet-Ukrajnában arra vall, hogy csökkent a valószínűsége az Oroszország elleni külső szankciók szigorításának a közeljövőben.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: Az orosz állami és politikai vezetést a legkevésbé izgatják az ilyen-olyan “minősítő intézetek” jövendölései. Amelyek egy esztendővel ezelőtt már jószerével csak egy nagy gödröt jósoltak a földgolyón Oroszország helyén. Mondván, hogy…
Erre fel mi történt? “Domb” alakulgat ott! Ahol gödör kéne hogy legyen.
Ugyanis a jövendőmondók néhány tényezőt rendre kihagynak prognózisaikból. 1.) Oroszország méretei. 2.) Az orosz lelkület. 3.) Az oroszok nem csak olajat szivattyúzgatnak ki a földből vodkázás közben, hanem más egyéb dolgokkal is bíbelődnek! 4.)A Medve nem játékszer! (Ezt egy éve fejtette ki Vlagyimir Putyin.)
A donbasszi “nyugalom” miatt “…csökkent a valószínűsége az Oroszország elleni külső szankciók szigorításának a közeljövőben…”
Nos hát a világ elsőszámú latorállama-az USA-épp mostanság beszéli rá szövetségeseit a további szankciókra! Amíg azok bele nem rogynak! Pedig hát még csak a kezdeteknél tartunk. Merthogya Szíriában megvillantott néhány újdonság-állítólag-hasznosul már a civil fogyasztási javak gyártásában is. Amik éppen nem hátráztatják az orosz gazdaságot.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s