Meggyanúsították Kovács Bélát, aki a mai napig “kémkedik”

Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Béla (Jobbik) európai parlamenti képviselőt pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség – közölte Keresztes Imre főügyész az MTI-vel. 

Közleménye szerint Kovács Béla a gyanúsítással szemben panasszal élt. A jobbikos politikus tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő. A bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés – tette hozzá. A nyomozás határideje december 20. A minősített adatokat is tartalmazó nyomozás állásáról további tájékoztatás nem adható  – olvasható az ügyészségi közleményben.

Szikinger István, a képviselő ügyvédje a PestiSrácok.hu-nak cáfolta, hogy minősített nyomozásról lenne szó. Mint mondta, valóban vannak az ügyben minősített adatok, ettől függetlenül nyílt nyomozás folyik ügyfele ellen. Az ügyvéd leszögezte: védence nem tagadta, hogy valóban találkozott orosz, kazah, üzbég diplomatákkal, akik között hírszerzők is voltak. “Erre azonban az Alkotmányvédelmi Hivatal, amelynek ez lenne a dolga, nem hívta fel a figyelmét Kovács Bélának.” – jegyezte meg Szikinger. Kérdésünkre elmondta, hogy a paksi bővítésről, a Déli Áramlatról és más egyéb, magyar vonatkozású ügyekről beszélt a diplomatákkal. Szikinger azonban leszögezte: ügyfele nem csak beszélt, hanem kérdezett is, a magyar érdekeket szem előtt tartva. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűncselekmény, amivel Kovácsot meggyanúsították, csak 2014 óta van benne a Btk.-ban, a gyanúsítás azonban 2010-től való kémkedést említ, így tulajdonképpen Kovács állítólagos kémkedésének 90 százalékát akkor követte el, amikor ez még nem volt büntethető. Arra a kérdésünkre, hogy ha ilyen gyenge lábakon áll az ügyészség gyanúja, vajon az Európai Unió illetékes szerve miért adta ki a képviselő mentelmi jogát, az ügyvéd felhívta arra a figyelmet: úgy adták ki ügyfele mentelmi jogát, hogy továbbra is végezhesse a feladatát, amit a mai napig meg is tesz. “Ha úgy tetszik, az ügyészség értelmezése szerint Kovács Béla a mai napig kémkedik, hiszen most is uniós képviselőként jár el különböző országokba, és ott diplomatákkal találkozik.”

Tavaly május 15-én vált ismertté, hogy a legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a jobbikos képviselő mentelmi jogát. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját. Az Európai Parlament jogi bizottsága hónapokon át vizsgálta, hogy a magyar ügyészség kérése alapján kiadható-e Kovács Béla a magyar hatóságoknak; Polt Péter legfőbb ügyészt is meghallgatták. A többi ilyen ügyhöz hasonlóan az egész folyamat zárt ajtók mögött zajlott. Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő még október közepén, amikor az EP jogi bizottsága mentelmi jogának felfüggesztését javasolta, azt mondta: örül annak, hogy lassan vége lesz az ügyének, és reméli, hogy tisztességes eljárásban lesz része.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s