Új csúcsot ért el Németországban a szalafisták száma. Főleg közülük kerülnek kik a terrorturisták, a demokratikus berendezkedést elutasítják.

20121119-egyiptom-iszlamista-tuntetes-egy-szalafista4

Tovább emelkedett Németországban a radikális iszlamizmus legerősebb helyi irányzata, a szalafizmus híveinek száma.  A demokratikus berendezkedést elutasító, az iszlám jogrend (saría) alapján működő állam kiépítésére törekvő szalafizmus táborába 7900 ember tartozik, ami új csúcsot jelent – mondta egy csütörtöki lapinterjúban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke.

Hans-Georg Maaßen a Der Tagesspiegel című lapban megjelent interjúban rámutatott, hogy az irányzat híveinek száma gyorsan növekszik, az erőszaktól elzárkózó, úgynevezett politikai szárnyat és a kisebbséget alkotó “dzsihadista” frakciót együttvéve tavaly év végéig 7000-re ugrott a 2012-ben regisztrált 4500-ról, és az idén csaknem ezer fővel emelkedett.

Főleg közülük kerülnek kik a terrorturisták

A belső elhárításért felelős BfV szerint többnyire a szalafisták közül kerülnek ki az úgynevezett terrorturisták, azok a németországi lakosok – többnyire német, vagy a német mellett más állampolgársággal is rendelkező, jellemzően bevándorló családból származó fiatalok – akik a Közel-Keletre utaztak, hogy harcoljanak az Iszlám Állam (IÁ) oldalán, vagy csatlakozzanak más iszlamista terrorszervezetekhez.

A szalafizmus

A szalafizmus az iszlamizmus egy válfaja, azzal a különbséggel, hogy a szalafisták puritánabbak, mint az iszamisták. Ők úgy akarnak élni, mint “tiszta elődeik” éltek Mohamed próféta és utódai korában, a VII. és VIII. században. A szalafisták a magánéletre is kiterjesztik az iszlám tanításának merev értelmezését, jellemzőjük az antidemokratikus világkép, az iszlám modern felfogásának elutasítása, valamint annak hirdetése.

Nagyrészük, aktívan próbál új tagokat toborozni a mozgalom számára. Elsősorban utcai akciókkal próbálkoznak. Célcsoportjukat főként fiatalkorúak és fiatal felnőttek alkotják, olyanok, akik utcai bandákba szerveződnek. A térítők hivatalos indoklása az, hogy így próbálják megmenteni a fiatalokat a bűnözés és a drogfogyasztás örvényéből, bevonva őket a szalafisták közösségébe.

Világképüket illetően a szalafisták nemcsak a demokratikus társadalmaktól határolódnak el, de a többi muzulmántól is. A síiták és az alaviták az ő szemükben egyszerűen hitetlenek. Ugyanakkor a szunnitáknak azt a nagy többségét, amely nem felel meg a szalafista ideáloknak, szintúgy hitetlennek vagy hitehagyottnak tekintik.

Van egy politikai-dzsihádista áramlatuk is, amely radikális módon próbál téríteni. Nyíltan hirdeti a gyűlöletet valamennyi hitetlen ellen, és törvényes eszköznek tartja a fegyveres harcot, a szent háborút. Ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy hívei készek is fegyvert ragadni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s