Amerika sokkos állapotban: muszlimok a kaliforniai gyilkosok

image

Amerikát megrázta a hír, hogy hithű muszlimok a támadók. Most már látjuk azt is, mi a válasza a rendőrségnek arra, ha a bűnözők katonaként viselkednek.

Tizennégyen haltak meg és 17 súlyos sérültje van a tegnapi kaliforniai véres merényletnek. Az első rendőri nyilatkozatok szerint vélhetően két vagy három ember csapott le egy San Bernardinó-iünnepségre, közülük kettőt – egy férfi és egy nőt – azonosítottak, a rendőrség megölte őket. Egy harmadik személyt is elfogtak, de őt – mivel nem bizonyosodott be a bűnössége – elengedték, és a friss rendőrségi nyilatkozatok már csak két tettesről szóltak.

A történet, eddigi tudásunk szerint: a 28 éves Syed Farook saját munkatársaira támadt, egyszer csak felállt a munkahelyi ünnepségről és az élettársával tért vissza, majd egy A15-ös, katonai fegyverrel kezdtek el lövöldözni. Többeknek sikerült elbújniuk a támadás ideje alatt, és értesítették a hatóságokat. A fegyveresek egy fekete terepjáróval menekültek, és a rendőrség attól tartott, hogy bomba van az autóban, de végül ez alaptalannak bizonyult. Egyelőre nem tudják, mi motiválhatta őket; a férfi értelmiségi munkát végzett, környezetegészségügyi szakértő volt, Tashfeen Malik, a 27 éves társ (helyi információk alapján: feleség) gyógyszerészként mutatkozott be, egy kisgyermek maradt utána. A merénylő sógora azt mondta: „Fogalmam sincs, miért tenne ilyet. Elképzelni sem tudom. Sokkoltak az események.”

A CNN összefoglalója szerint az elkövetők hithű muszlimok voltak. Munkatársaik ugyanakkor azt mondták, Syed Farook sosem beszélt vallásosságáról.

David Bowdich, az FBI nyomozója szerint nem spontán felindulásból elkövetett, hanem előre kitervelt merénylet történt. A hivatalos kommunikációban egyelőre nincs szó terrortámadásról.

Merénylet Kaliforniában – képek Forrás: Getty/Europress/Sean M. Haffey
A CNN tudósítása alapján a környék megszállt övezetnek látszik, a rendőrök golyóálló sisakban és komoly fegyverzetben állnak,  páncélos járművekkel érkeztek a helyszínre, első pillantásra inkább emlékeztettek hadseregre, mint rendőrségre.

Ijesztően sok a merénylet az USA-ban
Idén eddig több mint 350 olyan lövöldözés történt az országban, amelyben legkevesebb négyen életüket vesztették. Ez azt jelenti, hogy naponta több mint egy, nagyobb csoportot érő, fegyveres támadást hajtanak végre a 300 milliós Egyesült Államokban.
Már az e heti londoni gyakorlat során is érezhető volt, hogy a rendőrség hozzáállása megváltozik. A szervezetet az állampolgárok segítésére hívták életre, és bűnözők elfogására, ám a minap egy brit bevásárlóközpontban azt gyakorolták, hogy nem a sérülteket kell először menteni, hanem a támadókat likvidálni – vagyis katonai szemlélettel lépni fel.

A történteket az magyarázza, hogy az utóbbi évek muszlim támadói is katonaként cselekedtek. A változás az áldozatok növekvő számában is érzékelhető, ezért elsősorban a támadók elfogására, megsemmisítésére törekednek. A szemtanúkkal is más módon foglalkoznak, mint korábban.

Az amerikai túlélők arról számoltak be, hogy a rendőrség a teljes környéket lezárta, és órák hosszat várakoztatták őket a legnagyobb kétségbeesésben, mire a tájékoztatást kaptak a történtekről.

Kalifornia államban a támadók terepruhás katonai ruhát viseltek, és katonai fegyverzettel támadtak. A hatóságok azonban még vizsgálják, hogy terrorcselekmény történt-e. Csodálkoznánk, ha más eredményre jutnának.

Amerika sokkos állapotban: muszlimok a kaliforniai gyilkosok http://valasz.hu/vilag/amerika-sokkos-allapotban-muszlimok-a-kaliforniai-gyilkosok-116410

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s