Aszad: Erdogan elvesztette a lélekjelenlétét

A terrorizmus elleni küzdelem és a menekültválság próbára teszi a nemzetközi diplomáciát. A legutóbbi összetűzés Moszkva és Ankara között megmutatta, hogy az Iszlám Állam ellen és a menekülthullám megfékezésére alakult kényszerű szövetségek nehezen lesznek egyben tarthatóak.

Az Euronewsnak nyilatkozó szíriai elnök, Basár el-Aszad az orosz vadászgép lelövése nyomán támadt konfliktusról azt gondolja, hogy az lerántotta a leplet a török államfő valódi szándékairól. Szerinte Recep Tayyip Erdogan elvesztette a lélekjelenlétét: nem tud mit kezdeni azzal, hogy az orosz beavatkozás megváltoztatta a térségbeli erőviszonyokat. Szerinte ez egyébként nincs is így, mindenesetre a terrorizmus elleni harc folytatódik, és a szíriai hadsereg orosz támogatása csak erősödni fog, innen már nincs visszaút – mondta Basár el-Aszad az Euronewsnak.

Az orosz légierő a szíriai kormányhadsereg oldalán szeptember vége óta bombázza nemcsak az Iszlám Állam terrorszervezet, hanem más ellenzéki fegyveres csoportok állásait is Szíriában.


 

Orientalista.hu – Crusader cikke:

Bashar al-Assad szír elnök szerint Törökország azért lövette le az orosz harci gépet, mert Moszkva fordított a külföldi támogatású terrorcsoportokkal való harcok menetén. – közölte a Press Tv.

A lelőtt repülőgép által „megmutatkozott Erdogan valódi szándéka, aki, hogy úgy mondjuk, teljesen kibukott, mivel az orosz beavatkozás megváltoztatta az erőviszonyokat a Közel-Keleten.” – mondta Assad egy, a Cseh Állami Televíziónak adott interjúja során.

Oroszország, a hivatalos szír kormány kérésére szeptember 30. óta folyamatosan légicsapásokat mér az ISIS  állásaira.

November 24-én pedig a törökök lelőttek egy Szu-24-es bombázót, mondván, hogy az megsértette a légterüket – ezt az állítást Oroszország következetesen cáfolja.

„Az Erdogan által támogatott terrorszervezetek veszte egyszersmind a török elnök politikai bukását is jelenti.” – tette hozzá.

Assad azt is elmagyarázta, hogy szerinte a béke csak akkor térhet vissza Szíriába, ha Franicaország, az Egyesült Királyság, az USA, Szaúd-Arábia, Katar és a velük szövetséges országok leállnak a terroristák támogatásával.

A szír elnök rávilágított, hogy az egyetlen módja az ISIS legyőzésének, ha „elvágjuk és megfojtjuk az összes utánpótlásukat, legyen szó fegyverekről vagy pénzről”, melyek Szaúd-Arábia és Katar áldása és támogatása mellett Törökországon keresztül jutnak el a terrorcsoportokhoz.

Szintén utalt arra is, hogy azok a légicsapások, melyeket a Francia Légierő a november 13-ai 130 emberéletet követelő párizsi terrortámadásra válaszul  folytatott Szíriában, csak arra volt jó, hogy kicsit megnyugtassák a francia közvéleményt, de amúgy teljesen eredménytelenek voltak.

A választások témája kapcsán Assad azt mondta: „Amikor majd megtartjuk a választásokat, az emberek fognak arról dönteni, hogy továbbra is akarnak-e engem vagy sem, ha ők mellettem döntenek, boldogan leszek továbbra is szír elnök, ha  nem, akkor boldogan adom át a helyemet másnak, nincs ezzel semmi problémám.”

November 14-én ugyanis egy olyan megállapodás került nyilvánosságra, melyben 17 fontos ország, valamint az ENSZ, az EU és az Arab Liga abban állapodott meg, hogy Szíriában 6 hónapon belül el kell érni, hogy megalakuljon egy ideiglenes kormány, melyet aztán majd legkésőbb 18 hónap múlva egy demokratikusan megválasztott új apparátus váltana fel.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s