Virtuális gulágmúzeum készül Csehországban

Virtuális gulágmúzeumot készít a csehországi Archipelag Szövetség, a gyűjtemény jövő tavasztól látogatható.
“A valódi gulágok maradványainak alapján számítógépes 3D technikával az interneten rekonstruáljuk a táborokat, azok egyes elemeit, a legkülönbözőbb használatai tárgyakat és mindezt virtuálisan látogathatóvá tesszük a világhálón” – közölte a cseh hírügynökséggel Stepán Cernousek, az Archipelag Szövetség elnöke.

Hozzátette: miután az eredeti gulágok Oroszországban nem látogathatóak, úgy döntöttek, hogy legalább az interneten megteremtik ezt a lehetőséget.

Míg az egykori náci koncentrációs táborok – többek között Terezín, Mauthausen, Buchenwald vagy Auschwitz – neve közismert és évente százezrek látogatják a helyszínen kialakított múzeumokat, addig a volt szovjet munkatáborok – Pecsora, Kolima, Norilszk vagy Jermakovo – jóval kevésbé ismertek, ráadásul a helyszíneken egyetlen múzeum sem működik – fejtette ki Stepán Cernousek.

Történészek szerint a 20. század húszas és harmincas éveiben létesített több mint ötven szovjet munkatáborban mintegy 15-18 millió ember raboskodott. A rabságot a becslések szerint mintegy másfél millió ember nem élte túl. Sztálin halála (1953) után a munkatáborok rabjainak száma jelentősen csökkent. A gulágrendszert hivatalosan 1960-ban szüntették meg.

A gulágtáborokba ELHURCOLT – főként magyarországi, kárpátaljai és szlovákiai – magyarok számát mintegy 1.5 MILLIÓRA becsülik a történészek.

Forrás:

Virtuális gulágmúzeum készül Csehországban

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s