Románia felől is próbálkoznak a migránsok

Fokozott ellenőrzéseket végeznek a magyar hatóságok a kerítéssel még nem védett határszakaszokon.

Több tucat migránst fognak el hetente a hatóságok a román–magyar határtól mindössze nyolc kilométerre fekvő Battonyán és környékén – tudtuk meg. Helyi forrásaink beszámolója szerint előfordul, hogy egy héten 20-30 migráns is érkezik Románia felől. Ugyanakkor a bevándorlók beáramlása csak a közelmúltban erősödött fel a térségben. A környéket jól ismerők szerint a határsértők többsége Temesvár érintésével Pécska településen át érkezik Battonyára a zöld határon keresztül, ám nagy részüket elfogják. Meg nem erősített információk szerint akadtak olyanok is, akik hamis útlevéllel próbáltak belépni az országba.

Megfelelő rejtőzködési lehetőségek

Úgy tudjuk, a hatóságok fokozott ellenőrzéseket végeznek a határ körülbelül 40 kilométeres szakaszán, és a román határőrség is komoly erőfeszítéseket tesz a bevándorlók igazoltatása érdekében. Ugyanakkor a hatóságoknak nincs könnyű dolga, ugyanis a terepviszonyok és az erdőségek megfelelő rejtőzködési lehetőségét nyújtanak a migránsoknak. A helyiek szerint az ellenőrzés főként éjszaka jelentős, volt, aki 4-5 katonai járművet is látott járőrözni a környéken. A fokozott készültséget mutatja, hogy Battonyán gyakran megállítják az autókat, és a csomagtartókba is benéznek.

Korábban volt szó kerítésről is

A külgazdasági és külügyminiszter szeptember közepén jelentette be, hogy a magyar–szerb kerítést követően a magyar–román határon, a magyar–szerb–román hármas határtól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány.

Szijjártó Péter közölte, hogy az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar–szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába. Ezután viszont lelassultak a folyamatok, az eddigi sajtóhírek szerint a műszaki zár építésének bejelentése után mindössze annyi történt, hogy cölöpök segítségével kijelölték a kerítés nyomvonalát. A külügyminiszter sajtótájékoztatóját követő egy hónapban még egyetlen méter kerítés sem került a román–magyar határra. Minderről a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található település, Kübekháza polgármestere nyilatkozott a Maszol.ro portálnak.

Forrás:

Románia felől is próbálkoznak a migránsok

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s