Nemkívánatossá nyilvánították Soros György alapítványait

Nemkívánatossá nyilvánították Soros György alapítványait

Az orosz legfőbb ügyészség nemkívánatossá nyilvánította Soros György Nyílt Társadalom Intézetét és egy ahhoz kapcsolódó alapítványt – ezzel megtiltja, hogy orosz magánszemélyek és civil szervezetek csatlakozzanak a Soros által támogatott projektekhez.

A hétfőn megjelent közleményben az ügyészség a Nyílt Társadalom Intézetet és a Nyílt Társadalom Segítségnyújtás Alapítványt említette név szerint, mint az ország alkotmányos rendjének alapjait kikezdő, fokozott nemzetbiztonsági kockázatot jelentő fenyegetést. Az Igazságügyi Minisztérium a két említett szervezetet hozzáadja az Oroszországban nemkívánatos külföldi szervezetek listájához.

Az ügyészség júliusban indított vizsgálatot Soros György által támogatott alapítványokkal kapcsolatban, miután az orosz szenátorok elfogadták az úgynevezett “hazafias stop-listát”; az összesítésben akkor 12 csoport szerepelt, melyek oroszellenes tevékenysége fokozott figyelmet igényel a hatóságok részéről. A listán szerepel többek között a Demokráciáért Nemzeti Alapítvány, a Nemzetközi Republikánus Intézet, aNemzeti Demokratikus Intézet, a McArthur Alapítvány és a Freedom House.

A Demokráciáért Nemzeti Alapítványt júliusban nyilvánította nemkívánatossá az igazságügyi minisztérium, miután a vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy az amerikai civil szervezet több millió dollárt költött a választási eredmények hitelességének megkérdőjelezésére, és a honvédelem tekintélyének szándékos rombolására.

A nemkívánatos szervezetekkel kapcsolatos törvény idén júniusban lépett életbe, és arra kötelezi a legfelsőbb bíróságot, hogy a külügyminisztériummal együttműködve állítsa össze az Oroszországban is jelen lévő azon külföldi szervezetek listáját, melyek az alkotmányos rend alapjainak aláásására törekszenek. Ha egy szervezetet nemkívánatossá nyilvánítanak, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oroszországban tárolt vagyonát befagyasztják, irodáit bezárják, és tiltottá teszik számára mindenféle kiadvány terjesztését. Amennyiben a szervezet tagjai az erre vonatkozó törvényt sértik, komoly pénzbírságra számíthatnak, ismétlődő jellegű törvénysértés esetében pedig több évi szabadságvesztés lehet a büntetésük.

Forrás vagy teljes cikk:
Nemkívánatossá nyilvánították Soros György alapítványait

Reklámok

Nemkívánatossá nyilvánították Soros György alapítványait” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s