Így tér magához egy város az Iszlám Állam uralma után

A négyéves Baydaa a házuk előtt egy vallási röpiratra firkál: a papírt még az Iszlám Állam adta ki, a szél most fújta az ajtó elé. Pici arcán pici festék: az ilyesmi tilos volt az elmúlt két évben.

A város fontos pont volt az ISIS szíriai és iraki területei között, elfoglalása stratégiai győzelem az új, Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd-arab koalíció számára. A lakóknak pedig talán még ennél is többet jelentett: magát a szabad levegőt.

“A kislányom, Baydaa kihúzta a szemét és kifestette az arcát, ami tilos volt, amikor a ‘szervezet’ itt volt” – mondja az édesapa, Hamdan Ahmed az AFP tudósítójának. A “szervezet” persze az ISIS. “Olyan boldog vagyok, hogy már nem kell itt látnom őket” – teszi hozzá a 39 éves férfi.

Amikor két éve az Iszlám Állam elfoglalta Al-Holt, Ahmed nem akarta elhagyni az otthonukat. Ezért azok szerint a kemény törvények szerint kellett élniük, amelyeket az ISIS szigorú iszlám-értelmezése kényszerített rájuk. A nőknek teljesen el kellett takarniuk magukat, a férfiak nem borotválkozhattak. A szülőknek 12 évesnél fiatalabb gyerekeiket az ISIS vallási iskolájába kellett küldeniük, korbácsolás terhe mellett – meséli a kilencgyermekes apa.

Kicsit arrébb, a poros-homokos külvárosban a 42 éves Mariam legeltet egy kisebb birkanyájat az agyagból épült házak mellett. “Mi elhagytuk a környéket a harcok alatt, amikor találat érte a kamránkat. Odaveszett a birkáknak tárolt gabona, a lencsénk, a lisztünk, semmi nem maradt, amit ehettünk volna.”

Mariamon hosszú, színes ruha, ez a hagyományos viselet ezen a konzervativ vidéken. De két évig fekete lepellel kellett ezt eltakarnia, és fátylat is kellett öltenie, ha kilépett az utcára. Ha nem tette volna, azt is korbácsolással torolták volna meg.

szír2

Most, hogy az Iszlám Állam eltűnt, a helyiek, akik főként földművelésből és állattartásból élnek, egymás után térnek vissza, hogy ellenőrizzék: mi maradt a házukból és a földjükből.

“Az alatt a két év alatt, amíg itt voltak, nem tudtam vetni, mert megtiltották, hogy elhagyjuk az általuk ellenőrzött területet, és megvegyük azt, ami kell: például a vetőmagokat vagy a gázolajat a gépekhez”

– mondja a 44 éves Hamid Nasszer.

Al-Hol és a környező falvak elfoglalása volt a kurd népvédelmi egységek (YPG) és az arab, illetve keresztény felkelőcsoportok alkotta új szövetség, a Szíriai Demokratikus Erők első fontos győzelme. A koalíciót az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció támogatja, fegyvereket is ledobtak nekik a dzsihadisták elleni harchoz.

A városban még ma is ott vannak az Iszlám Állam jelszavai és intelmei a falakon. Főként a vallási előírásokról és a fátyolviselésről. Például ez: “Nikábba öltözött nővéreink, milyen csodálatosak és gyönyörűek vagytok az erkölcsösségetekben”. A nikáb a mindent eltakaró viselet. A borbélyoknál még mindig ott lógnak a táblák: “Drága fivéreink, a borotválkozás vagy a szakáll stuccolása tilos.”

Az utcákat meg olyan feliratok diszítik, hogy “A Kalifátusban nincs vesztegetés, korrupció és nincs nepotizmus.”

szír3

A kurd-arab koalíció számára most az jelenti a kihívást, hogy meg tudja tartani azt a körülbelül 200 falut és várost, amit az elmúlt hetekben hódított el az ISIS-től, és új helyi igazgatást állítson ott fel.

Némelyik faluban alig él több ember egy tucatnyinál.

Miközben a Szíriai Demokratikus Erők nagyobbik részét a kurdok teszik ki, a térséget pedig, ahol a szövetség előrenyomul, főként arabok lakják, tekintettel kell lenniük a fegyvereseknek a helyiek érzékenységére is. Több más helyen ugyanis azzal vádolták meg az YPG-t, hogy diszkriminálta az arab lakosságot, az Amnesty International pedig egyenesen háborús bűnökről beszélt, melyeket a kurdok követtek el Szíria északi, észak-keleti részén. Az emberi jogi csoport szerint “szándékosan, összehangoltan” alkalmazták a kollektív büntetést azoknak a településeknek a lakóval szemben, melyek az ISIS kezén voltak korábban.

Az YPG elutasította ezeket a vádakat, és arra hivatkozott, hogy milyen erős kapcsolatai vannak több arab fegyveres csoporttal.

A Szíriai Demokratikus Erők szóvivője, Talal Ali Sello azt mondta az AFP-nek, hogy azután engedték vissza az embereket az elfoglalt területeken a falvaikba, hogy megtisztították azokat a robbanószerkezetektől, melyeket az Iszlám Állam előszeretettel helyez el visszavonulás közben. Most pedig azon dolgoznak, hogy olyan politikai testületeket hozzanak létre, “amelyek a fegyveres csoportokkal közösen felügyelnék a következő időszakban a felszabadított területeket.”

Forrás vagy teljes cikk:
Így tér magához egy város az Iszlám Állam uralma után

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s