Ezt üzenik az őslakók Kolumbusz Kristófnak (videó)

A One Word projekt keretében arra kértek őslakos indiánokat, hogy mondják el, mi jut eszükbe Amerika felfedezőjéről. Az eredmény nem váratlan, de hatásos.

Az őslakos interjúalanyok változó mértékben ugyan, de szinte kizárólag negatív kontextusban értelmezik Kolumbusz Kristóf személyét és Amerika „felfedezését”. Azért idézőjelben, mert van, aki egyszerűen invázióról beszél, és arról, hogy szó sincs felfedezéséről, Kolumbusz tévedésből jutott el az amerikai kontinensre, miközben Indiát kereste, ezért is nevezte el az ott élőket indiánoknak.

Maga a Gonosz, hódító, tolvaj, akit nem kéne ünnepelni, hiszen „Hitlert sem ünnepeljük” – nagyjából ez a kép él az őslakos amerikaiakban Kolumbusz Kristófról, van olyan, aki az idők távolából is elküldi melegebb éghajlatra. A projekt azért érdekes, mert úgy tűnik, a történelmi sérelmek több száz év alatt sem múlnak el nyomtalanul.

A One Word keretében egyébként többféle társadalmi csoport tagjait – például indiánokat, feketéket, nőket, transzneműeket – kérték arra, hogy egy-egy szóhoz (Amerika, Hálaadás, rezervátum, rendőrség, abortusz stb.) társítsanak valamit, ami elsőre eszükbe jut. Érdemes megnézni a sorozat többi videóját is.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s