COP21 – A Világbank a vizeinkre licitál

PicsArt_11-30-12.56.21

A Világbank elnöke szerint kreatív megoldások kellenek az éghajlatváltozás kihívásai, egyebek mellett az aszály, az áradások és az ennek következtében kialakult szegénység elleni küzdelemben.

Ahogy arra figyelmeztettünk, nagyon fontos figyelemmel kísérni a párizsi klímacsúcs eseményeit, mert valóban a mindennapjainkat meghatározó döntések fognak ott születni. S ha tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora küzdelem zajlik a háttérben a természeti erőforrások birtoklásáért, kiemelten jelentőséggel bír,

ha a Világbank „kreatívkodni” akar a vízzel.

Jim Kim a Reuters hírügynökségnek a hétfőn kezdődött párizsi klímacsúcs kapcsán adott interjújában ugyanis arról beszélt, hogy
a termőterületek helyreállítása, vízerőművek létesítése és gyáripari munkalehetőségek teremtése menekültek számára mind olyan innovatív megoldások, amelyek megvalósításába több pénzt és erőfeszítést kellene fektetni.
A Világbank múlt héten indított útjára egy üzleti tervet, amely az afrikai kontinens klímaváltozással kapcsolatos “ellenálló képességének” növelését tűzte ki célul. A bank 5,7 milliárd dollárral járul hozzá várhatóan a 16,1 milliárd dolláros tervhez, amelynek része az aszálynak ellenállóbb kukorica, búza és rizsfélék kinemesítése, termőföldek visszaszerzése és a zöld energiához való hozzájutás megkönnyítése.
Ne feledjük, ha a Világbank valamibe befektet, akkor abból profitot remél, és kisajátítja azt magának – így a helyi közösségek elveszthetik a hozzáférésüket a vízforrásaikhoz.
Ezért baljós, amikor Jim Kim kiemeli a vízerőművekben rejlő lehetőséget. Hiszen, szerinte az így előállított energiára nagy szüksége van Afrikának. A szubszaharai térségben élők kétharmadának nincs hozzáférése az elektromos áramhoz – mondta, hozzátéve: a kontinens jövője nem képzelhető el energiaszegényen, az iskolák világításától az inkubátorok működtetéséig mindenhez szükség van energiára.
Véleménye szerint a vízerőművekben rejlő lehetőségeket sokkal jobban ki lehetne használni Afrikában. Jelenleg a kontinens potenciális vízenergia forrásainak csak mintegy tíz százalékát hasznosították– tette hozzá.
Ha nem szeretne lemaradni a klímacsúcs eseményeiről, kövesse az Alfahír tematikus oldalát:

 

 

Forrás vagy teljes cikk:
COP21 – A Világbank a vizeinkre licitál

Reklámok

COP21 – A Világbank a vizeinkre licitál” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A világbanknak van pénze csinálja meg az igyen enrgiával a tengerviztisztitást és lesz a sivatagos részeknek is vize meg ültessenek akácot az majd megfogja a homokot és majd lehet ültetni valami mást is….mondjuk háborúk helyetti elfoglaltságként.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s