Albánia amazonjai:burrneshák

Menekülés a vérbosszú, a házasság és a szolgaszerep elől a szabadságba. Albánia nemváltó szüzei, a férfiruhában járó és férfiként kezelt burrneshák között jártunk.

„A legutálatosabb szó, amelyet valakire mondani lehet, nem más, mint a nő” – jelenti ki szemében huncut fénnyel az idős férfi. Pontosabban: idős nő. Vagyis: férfinak öltözött idős nő. Na jó, tisztázzuk: a cikk hősei, a férfiként öltözködő, a mindennapi életben férfiszerepet betöltő és ezzel önállóságukat megváltó nők egy több száz éves hagyomány képviselői. Észak-Albániában jártunk, hogy személyesen találkozzunk a felesküdött szüzek (albánul burrneshák) különleges tradíciójának még élő és jó eséllyel utolsó képviselőivel.

A felesküdött szüzek eredete homályba vész. Antonia Young, a téma egyik legismertebb szakértője könyvében több magyarázatot is megemlít, köztük azt is, mely a burrneshák őseit a harcos görög amazonok között véli felfedezni. A fogadott szüzeknek több típusuk is létezik. A legfontosabb különbség abban rejlik, hogy valakit már születésekor kijelölnek erre a szerepre a szülők, vagy később saját maga dönt a rituális nemváltás mellett.

Forrás és a teljes szöveg:

Albánia amazonjai

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s