Nyugati bénázás vezetett Európa egyik legszörnyűbb népirtásához

Két évtized telt el azóta, hogy sikerült lezárni a második világháború utáni egyik legszörnyűbb fegyveres konfliktust. Korábban titkosított, most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a Nyugat döntésképtelensége és látszatmegoldásai közvetlenül járultak hozzá a több ezer életet követelő srebrenicai mészárláshoz, és ezáltal napjaink globális terrorizmusának kialakulásához is.

December 14-én lesz a 20. évfordulója, hogy a daytoni békeszerződés aláírásával lezárult Európa utóbbi néhány évtizedének legvéresebb konfliktusa. Az etnikai és vallási különbségek mentén kirobbanó délszláv háborúban legkevesebb 140 ezren vesztették életüket, köztük rengeteg civil.

000-app2001032227419-2000-jpg.exact729x485

Két évtized elteltével most olyan, korábban titkosított dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyek alapján a nyugat diplomácia sikereként elkönyvelt békeszerződés mögött valójában megkérdőjelezhető döntések és politikai manőverek egész sorozata áll. A dokumentumok tanúsága szerint a délszláv háború alatt az Egyesült Államok és az ENSZ balkáni politikáját leginkább a látszatmegoldások határozták meg, felelősségük pedig a 7000 emberéletet követelő srebenicai mészárlásban is felvethető.
A teljes cikket és elemzést itt olvashatod el:
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s