Disznóvágásra és nyaralásra ment a román tanúvédelmi program pénze

Disznóvágásra és nyaralásra ment a román tanúvédelmi program pénze

Súlyos korrupciós vádak merültek fel a román tanúvédelmi hivatal egyes alkalmazottai ellen. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által nemrég közzétett dokumentum szerint az érintettek fiktív bevetésekre, maguk és családtagjaik nyaralására, sőt, karácsonyi disznóvágásra költötték a tanúvédelemre elszámolt jelentős pénzösszegeket.

A gyanúsítottak között szerepel maga az intézmény fejének, valamint öt főfelőgyelőnek és egy pszichológusnak a neve. A DNA által végzett kihallgatások anyagából kiderült, hogy a vádlottak említett kiruccanásaikra  magukkal cipelték a tanúvédelmi programban részt vevőket, veszélyeztetve ezáltal akár életüket is.

A romániai tanúvédelem korrupcióval vádolt emberei – legalábbis a kihallgatottak elmondásai szerint – elhanyagolták legfőbb feladatukat: az érintettek lakhelyének biztosítását, többnyire „baráti” őrző-védő szolgálatokat bíztak meg ezzel. A legsúlyosabb vádpont szerint a szervezett alvilág előtt – nyilván bizonyos sejthető természetű előnyökért cserébe – felfedték volna a tanúvédelmi programban részt vevő egyes személyek identitását is. Emellett rendre olyan kötelességeiket is elmulasztották, mint a rezsiköltség átutalása, az orvosi ellátás biztosítása, stb. Ha pedig az érintettek elégedetlenkedtek emiatt, megfenyegették őket. Sőt, a hivatal azon munkatársait is zaklatták, akik kimaradtak a törvénytelenségekből.

A gyanúsítottakat bűnszervezet létrehozásával és működtetésével vádolják, a bukaresti Táblalbíróság elrendelte harminc napos előzetes letartóztatásba helyezésüket. Az ügyészek gyanúja szerint akár törvényhozók is érintettek lehetnek az ügyben.

A vezető fotó Adrian Barascu, a tanúvédelmi hivatal vezetőjének letartóztatásakor készült.

Szentgyörgyi László (Marosvásárhely), PestiSrácok.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s