Ezer sebből vérzik a kvótarendszer – Egy tagállam sem veszi komolyan

Ezer sebből vérzik a kvótarendszer – Egy tagállam sem veszi komolyan… Kovács Istvánnal, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójától megtudtuk, a kvótarendszer bevezetése nemcsak a tagállamok, de még a menekültek számára is jogsérelemmel járna, hiszen korlátozná őket a szabad mozgásban. 

Részlet a cikkből:


A kvótarendszer bevezetése ebben az értelmezésben szemben áll az emberi  szabadságjogokkal…

A kvóták nemcsak jogilag problémásak, hanem életszerűtlenek is. Hiába írja elő Brüsszel 120 ezer ember letelepítését, ennyi migráns két hét alatt érkezik az EU-ba és senki sem tudja, hogy mi lesz a többi emberrel. Ráadásul ezzel az intézkedéssel Brüsszel azt üzeni az Európába igyekvőknek, hogy „jöjjenek csak nyugodtan, majd az EU valahogy megoldja”.

Lehetetlen annak biztosítása, hogy a migránsok a számukra „kijelölt” helyen maradjanak. Ha ugyanis valaki több ezer eurót fizetett ki egy embercsempésznek arra a hazug ígéretre, hogy ő majd Párizsban vagy Münchenben élhet, akkor nem fogja elfogadni, hogy egy bulgáriai sátortáborban, vagy egy romániai menekültszálláson helyezzék el. Az EU-s szabályok értelmében pedig őrizetben tartani még a kérelmezőket is csak nagyon szűk keretek között lehetséges; a menekültstátuszt már megkapókkal szemben pedig kizárt az ilyen kényszerintézkedés.

Közös Európai megoldásként beállítani a kvótákat azért is álságos, mivel az Egyesült Királyság, Írország és Dánia nem vesz részt a megvalósításban, hiszen ezen államok csatlakozásukkor ún. kimaradási jogot (opt out) kaptak a hasonló rendelkezések végrehajtása alól. A fennmaradó tagállamok közül a V4-ek egységesen utasítják el a kvótákat, hozzájuk pedig csatlakozhat Románia is, amely nemmel szavazott a kérdéses tanácsülésen, bár egyelőre nem tudni, hogy az újonnan felálló kormány osztja-e elődje álláspontját.

Valószínűleg idő közben ezen aggályokat a többi tagállam is felismerte. Azok is, amelyek igennel szavaztak a kérdéses tanácsülésen, ugyanis a döntésnek még ezen államok sem tesznek eleget. A Bizottság utoljára november 4-én publikált „előrehaladási jelentést” a kvótás döntés kapcsán. Akkor, tehát másfél hónappal a döntés után a 120 ezerből 89(!) embert sikerült áttelepíteni, a tagállamok többsége pedig még előkészületet sem tett az intézkedés végrehajtására.

Fotó: vox.com


A kvótakérdésben jobbára számháború zajlik, arról azonban keveset lehet hallani, milyen kötelezettségekkel, vagy jogokkal járna annak bevezetése a tagállamok számára. Lehet erről tudni valamit?

Sem a Bizottság javaslata, sem a tanácsülésen elfogadott határozat nem rendelkezik ezekről részletesen. Ami biztos, hogy minden tagállamnak ki kellene jelölnie egy-egy „nemzeti kapcsolattartót”, ezek pedig Olaszországban és Görögországban segédkeznek az áthelyezendők kiválasztásában. Az áthelyezési mechanizmust olyan kérelmezők esetében lehetne alkalmazni, akik olyan ország állampolgárai, ahonnan érkezők körében legalább 75%-os a benyújtott menedékkérelmek pozitív elbírálásának aránya. Ez azt valószínűsíti, hogy Brüsszel elvárása alapján a tagállamoknak az áthelyezettek többségének meg kellene adniuk a menekültstátuszt.

Ezzel az a baj, hogy a menekültek valamennyi uniós ország joga szerint gyakorlatilag az állampolgárokkal azonos jogokat élveznek, számukra a fogadó állam akár útlevelet is kiállít.

Innentől nehezen elképzelhető, hogy milyen módszerrel lehetne korlátozni az Unión belüli mozgásukat. Sőt, minden tagállami szabályozás arra épül, hogy bizonyos idő elteltével – Magyarországon 3 év után – a menekültek jogszerűen igényelhetik a befogadó állam állampolgárságát. Családegyesítés jogcímen, a menekültként elismert személyek családtagjai is igényelhetnek letelepedési engedélyt a fogadó államokban, végső soron belőlük is állampolgár lesz.

Teljes cikk:
Ezer sebből vérzik a kvótarendszer – Egy tagállam sem veszi komolyan

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s