Lecsukták a terroristáknak küldött török fegyver szállítmányról író újságírókat

alfahir.hu – A domináns hírportál / 2015-11-27 08:59

image

A kormánykritikus Cumhuriyet főszerkesztője, Can Dündar és a napilap főtudósítója, Erdem Gül beszámolója szerint Törökország – legalábbis a múlt évben – fegyvereket küldött szíriai harcoló csoportoknak.   

A Cumhuriyet nemrég olyan felvételeket tett közzé, amelyek azt mutatják, hogy 2014-ben Törökországból fegyvereket szállítottak Szíriába. A felvételeken török rendőrök Szíriába tartó teherautókat vizsgálnak át, rajtuk fegyvert és lőszert tartalmazó ládákkal, de a török hírszerzés emberei közbelépnek és a két fél egy ideig farkasszemet néz egymással. 

A hatóságok hírzárlatot rendeltek el, majd a török államügyészség vizsgálatot indított, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök személyesen tett feljelentést a két újságíró ellen. A felsorakoztatott vádak között szerepel “államtitkok elárulása”, valamint “terrorszervezetben való részvétel is”. Ez utóbbi  az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen befolyásos iszlám hitszónok mozgalmára vonatkozik, amelyet a hatóságok terrorszervezetnek minősítenek, noha nem tudni arról, hogy terrorcselekményeket követett volna el. Fethullah Gülen régen Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, egy ideje azonban legfőbb ellenfelének számít. 

Az ankarai kormány először tagadta, hogy a járműveken fegyverek lettek volna és humanitárius segélyről beszéltek. Később török illetékesek jelezték, hogy a fegyverek címzettjei a török ajkú, türkméneknek nevezett szíriai kisebbség milíciái voltak. Azt is sugallták, hogy a teherautókat Gülen hívei állították meg, s az része volt a kormány megdöntésére irányuló összeesküvésnek. 

Recep Tayyip Erdogan a minap az esetről megjegyezte: “és akkor mi van, ha a járműveken fegyverek voltak?”. Az ankarai bíróság alig néhány nappal az Európai Unió  és Törökország brüsszeli csúcstalálkozója előtt rendelte el Can Dündar és Erdem Gül letartóztatását. Mindkettőjüknek rács mögött kell kivárniuk  perük lefolytatását.

Az EU-tagállamok vasárnap akciótervet akarnak elfogadni Törökországgal a szorosabb együttműködésről a menekültválságban. Az EU cserébe az európai uniós csatlakozási folyamat felgyorsításával kecsegteti Ankarát. 

Volkan Bozkir EU-ügyekben illetékes török miniszter csütörtökön tudni vélte, hogy a tárgyalások a gazdasági és pénzügyi kérdésekben december közepén megkezdődnek. Kemal Kilicdaroglu vezető török ellenzéki politikus a két újságíró letartóztatását kommentálva Twitter-bejegyzésében aláhúzta: “amikor a bűn elkövetői helyett azokat tartóztatják le, akik beszámolnak róla, akkor senki sem állíthatja, hogy Törökországban szabad a sajtó, az igazságszolgáltatás pedig független és pártatlan.”

Add a comment…

Reklámok

Lecsukták a terroristáknak küldött török fegyver szállítmányról író újságírókat” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Na az marha szép akkor annyi migráns jön amennyi csak akar ha ezeket a szarembereket beveszik az uinióba! No meg köztünk terrorista is! Mint látni terroristákat segít fegyverrel a török állam!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s