Iszlám és államiság

erdogan-938x535.jpgÉrdemes foglalkoznunk a címben megjelenített két fogalommal, hiszen örökzöld témák. Nyugat-európai rettegés, ISIS-tombolás, török légivadászat. Röviden és tömören az iszlámról, az államiságról.

Nem célunk mélyrehatóan foglalkozni az iszlámmal, csak egyrészt annyit kell leszögeznünk, hogy a magát „Iszlám Állam”-nak nevező ISIS-nek semmi köze az iszlámhoz, másrészt azt, hogy az iszlám Közel-Kelet tradíciója, örvendetes lenne, ha ez így is maradna. Harmadrészt azt fontos kiemelni, hogy helytelenítjük Törökország bizonyos rejtett törekvéseit, melyek egy „szunnita világforradalomra” vonatkoznak.

Az államiság kérdésére rátérve, a jelenleg fennálló államok vonatkozásában föl kell tennünk egy fontos kérdést, mely így hangzik: képes-e egy modern állam úgy működni, hogy vallási „célokat” az államvezetés államcélokká változtasson? Ez a kérdés Törökország vonatkozásában különösen érdekes lehet. Az Atatürk utáni korszak vajon tartogat-e olyan szerves tartalékokat, melyek mentén lehetségessé váljon egy „kvázi-teokratikus” helyreállítás? A válasz nem egyszerű, de mi inkább a NEM irányába mozdulunk el. Az, hogy „valami megmaradt” a régi világból, nem jelenti azt, hogy azt egy végletekig modernizált jogi-politikai szerkezet keretei közé be lehet illeszteni.

Az államiság kérdéséhez hozzátehetjük, hogy az oroszországi ortodox egyház a Szovjetunió szétesése után látványosan felvirágzott. Hogy vannak-e benne egykori ügynökök? Vannak. Hogy vannak-e a mai török államvezetésben régi CIA-ügynökök? Vannak. Arra érdemes odafigyelni, hogy egy-egy állam vezetői garnitúrája hogyan viszonyul a világ felforgatását irányító zsidó-szabadkőműves összefonódáshoz. Oroszország nemet mond, Törökország próbál manőverezni, de félő, hogy azok között a bizonyos székek között a pad alá esik.

Vannak információink arra vonatkozóan, hogy egy Törökországban dolgozó CIA csoport hajtotta végre az orosz gép lelövését. Azt is biztosra vesszük, hogy erről a török vezetésnek tudomása van. A török államvezetést ellenségként kezeljük. Nem azért, mert muszlim, és természetesen a legkevésbé sem azért, mert az államfő felesége zsidó származású. A fő ok az, hogy egy ilyen megbízhatatlan garnitúráról, aminek ennyi arca van, nem lehet eldönteni, melyik az igazi; valószínűleg a legrosszabb.

Szabó Zsolt – NemzetiArcvonal.net

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s