Deportálták az első migránsokat Németországból – 888.hu

Egy a balkáni államokkal kötött egyezmény alapján már megkezdte Németország az illegális bevándorlók végleges deportálását.

A kitoloncolás folyamatát nagymértékben megnehezíti, hogy a határsértők a célország elérése előtt rendre megsemmisítik a személyazonosságukat igazoló dokumentumaikat. Az országot elhagyni kénytelen illegális bevándorlók útja Németországból Koszovóba vezet, amelyet Albániával együtt már biztonságos befogadó országnak nyilvánítottak. A továbbiakban az onnan érkező menekültek kérelmeit a német hatóságok valószínűleg rendre el fogják utasítani.

Közben az töretlenül érkező bevándorlókat egyre nagyobb zűrzavar fogadja a berlini gyűjtőtáborokban. A precíz, rendszerelvű Németország eszméjének ellentmondó képek fogadják az önkéntes segítőket, akik takarókat és forró teát osztogatnak a napok óta hidegben várakozó migránsoknak. Az elbírálás folyamata látványosan lelassult. A kitartóbbak naponta több mint 8 órát is hajlandóak sorban állni.

Mindig csak azt mondják majd holnap”

– panaszkodott egy 33 éves szír családapa, miközben a 6 illetve 8 éves gyermekeit ölelve próbálta őket a hidegtől óvni.

A gyűjtőtábor kinézete hűen ábrázolja az elmúlt 11 hónapnyi túlterheltséget. Összesen 758 000 ember haladt rajta keresztül, beleértve az októberi csúcsidőszakban regisztrált 181 000 menedékkérőt. A koszos vasrácsok mögött várakozók nem csak lepusztult környezetben kénytelenek tengődni, de különböző veszélyeknek is ki vannak téve.

A fáradtságtól és hidegtől összeesett idősebbek látványát már csak a rendőrség fokozott jelenléte tetőzi, hiszen a magánúton alkalmazott biztonsági szolgálat már nem képes hatékonyan biztosítani a tábort. Ezt a múlt hónapban, egy a táborban történt incidens támasztja alá leginkább, amikor egy 4 éves bosnyák kisfiú eltűnéséről, majd meggyilkolásáról számolt be a rendőrség. Az ügy érdekessége az volt, hogy a kisfiú családja nem a migránsáradattal érkezett a táborba, csupán elvegyült az ott lakókkal, hiszen családja már két éve kérelmük elbírálására várt.

Azonban a nyitott kapuk politikáját valló német rendszer már nem képes azt az ígért színvonalat nyújtani, amivel eredetileg magára rántotta a migráns-hullámot.

Sok társadalmi problémával állunk szemben, ezt nem tagadom.  Azonban számos szociális szervezettel rendelkezünk, akik a segítségünkre lesznek”

– értékelte a helyzetet a berlini polgármester, Michael Müller.

A hideg idő közeledtével egyre égetőbb problémának bizonyul a kérelmek elbírálásának lassúsága. A gyermekek és nők számára már lehetővé tették, hogy fűtött sátrakban várakozzanak, azonban ez csupán átmeneti segítséget jelent. Nem csak a migránskrízisről árulkodik a tábor jelenlegi helyzete, hanem adminisztratív túlterheltségről is. (Reuters, New York Times)

http://888.hu/article-mar-deportaltak-is-az-elso-migransokat-nemetorszagbol

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s